Конаковић: По сваку цијену заштити животну средину

Срна
Конаковић: По сваку цијену заштити животну средину

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић изразио је увјерење да ће проблем одлагалишта за нуклеарни отпад на Трговској гори бити ријешен на дипломатски начин, али и да је једна од опција правни процес. Конаковић је у изјави рекао ће надлежни у БиХ учинити све како би заштитили тај простор БиХ од било каквог негативног утицаја, те да се спремно ићи и у правни процес уколико не буде другог начина.

"Правни тим је припремио нека рјешења. Министар спољне теговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и ја планирамо врло брзо да заједно путујемо у Хрватску и тражимо трилатерални састанак са Словенијом којој је ова тема врло значајна", најавио је Конаковић.

Он је рекао да је са Кошарцем разговарао о проблему Трговске горе, те да је приликом недавне посјете Хрватској, тамошњим властима, пренио став БиХ о значају рјешавања тог еколошког питања.

"Надам се да ћемо овај ниво рјешавати на нивоу дипломатије и да нећемо морати ићи у неке арбитарже и правне процедуре", поручио је Конаковић.

Он је изразио пуну подршку надлежном Министарству спољне трговине и економских односа и комисијама, те поручио да им је на располагању.

Кошараца је изјавио да Министарству спољне трговине и економских односа БиХ није достављена никаква званична информација од Хрватске у вези са захтјевом за издавање упутства о садржају студије о утицају на околину о Центру за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори, те да је наложио Правном и Експертском тиму да промптно и приоритетно реагују у циљу заштите интереса грађана Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

Он је оцијенио да је недопустиво да Хрватска пласира у јавност дезинформације да је обавијестила надлежне институције у БиХ, а да при томе Министарство спољне трговине и економских односа БиХ нема званичну информацију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана