Конаковић: Од шест безбједносних агенција, у пет су челници са истеклим мандатима

Срна
Конаковић: Од шест безбједносних агенција, у пет су челници са истеклим мандатима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић рекао је да је на вечерашњем састанку коалиционих партнера на нивоу БиХ у Источном Сарајеву разговарано о расподјели кадрова у важним агенцијама и институцијама на нивоу БиХ, те навео да су у сектору безбједности од шест кључних агенција, у пет истекли мандати.

Конаковић је рекао да је у врло конструктивној атмосфери разговарано о кључним позицијама, о 36 институција и агенција.

“Има 18 или више позиција гдје су истекли мандати, који раде на рубу закона, ту се очекују изазови. У сектору безбједности од шест кључних институција, у пет су на челу људи чији су мандати давно истекли, који су одговорни више својим политичким шефовима, него институцијама БиХ”, рекао је Конаковић новинарима након састанка.

Он је истакао да то говори о потреби да се ти кадрови мијењају.

“Договорили смо да ћемо након формирања Савјета министара довести компетентне људе”, навео је Конаковић.

Говорећи о позицијама које су припале “тројци”, Конаковић је издвојио Обавјештајно-безбједносну агенцију /ОБА/ и Дирекцију за координацију полицијских тијела.

“Све што је до сада било на нашој страни ће углавном остати на нашој и биће неких мањих измјена”, рекао је Конаковић.

Он је додао да је расподјела фотеља нормалан процес који прати формирање власти.

“Преузимајући одговорност у власти на нивоу БиХ ми преузимамо одговорност и за оне људе који су на челу агенција, институција и који треба да прате наше политике”, рекао је Конаковић.

Он сматра да је парламентарна већина јасна, да се договори приводе крају и да се чекају безбједносне провјере и вјерује да ће то ићи брзо, да би Савјет министара требало да буде изабран послије 20. јануара и да након тога слиједе именовања челника у агенцијама и другим институцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана