Конаковић: Очекујем да идуће седмице буде ријешен проблем формирања Владе ФБИХ

Танјуг
Конаковић: Очекујем да идуће седмице буде ријешен проблем формирања Владе ФБИХ

САРАЈЕВО- Предсједник странке Народ и правда (НиП) Елмедин Конаковић изјавио је данас да очекује да ће се идуће недјеље “распетљати проблем формирања” Владе Федерације БиХ (ФБиХ).

“Очекујем да се (потпредсједник ФБиХ Рефик) Лендо пробуди и да откочи процес реформи на нивоу Федерације, које су јако важне”, рекао је Конаковић новинарима у Сарајеву.

Конаковић је оцијенио да ће морати да интервенише високи представник за БИХ Кристијан Шмит како би се уклониле блокаде, које намеће Странка демократске акције (СДА).

Он је рекао да вјерује да ће Шмит “распетљати чвор који је запетљао” наметањем одлуке у изборној ноћи 2. октобра прошле године и да се потом формира Влада ФБиХ са Нермином Никшићем на челу.

Конаковић је подсјетио да постоји договор коалиционих партнера на нивоу ФБиХ о саставу Владе.

“Надам се да ће они у наредних десетак дана имати прилику да положе заклетву”, рекао је Конаковић и изразио увјерење да ће све чланице владајуће коалиције у ФБиХ остати при договору.

Лидер НиП-а је поздравио идеје за измене Устава ФБиХ, али је оцијенио да би то у садашњим околностима било чудо, односно да је немогуће.

НиП је, заједно са СДП-ом и и Нашом странком (НС), окосница бошњачко-грађанског блока који је након избора договорио коалицију са ХДЗ БиХ за формирање власти.

Та коалиција функционисала је на нивоу државе, али извршна власт у Федерацији БиХ још није формирана јер СДА, преко свог потпредсједника ентитета Рефика Ленде, блокира потврду именовања нове владе коју је раније именовала предсједница Федерације Лидија Брадара.

У међувремену, клубови посланика НЕС-а и СБИХ-а у Представничком дому Парламента ФБиХ доставили су Уставној комисији на разматрање и усвајање приједлог амандмана који третирају именовање Владе са детаљним образложењем, а с циљем постизања трајног уставног рјешења које ће омогућити имплементацију изборних резултата.

Како наводе, управо ће се на питањима измене Устава показати “коме су битне столице, а коме држава Босна и Херцеговина”, додаје Кликс.ба.

Према предложеним амандманима, уводи се могућност да предсједник Федерације уз сагласност једног од потпредсједника или два потпредсједника без сагласности предсједника Федерације изврше именовање Владе ФБиХ.

Уколико ни на овај начин није могуће именовати Владу Федерације, приједлог одлуке о именовању Владе у Парламент ФБиХ може да пошаље предсједник Федерације или један од потпредсједника, у додатном року који је прописан овим амандманом.

У складу са важећим одребама члана IV.B.2.5 Устава ФБиХ председник Федерације, уз сагласност оба потпредсjедника, именује Владу ФБиХ након консултација са премијером или са кандидатом за ту функцију, у року од 30 дана од дана избора предсjедника и два потпредсjедника.

Према приједлогу НЕС и СБиХ, уколико се не постигне сагласност за именовање Владе Федерације, одлуку о именовању Владе ФБиХ доноси председник Федерације уз сагласност једног од потпредсједника, или два потпредсједника без сагласности Предсједника Федерације, у року од три дана након истека рока, коју достављају Представничком дому на потврђивање већином гласова.

Уколико се одлука о именовању Владе Федерације не донесе ни тада, председник Федерације или један од потпредсједника у року од 3 дана од истека рока предлог одлуке доставља Представничком дому на разматрање и одлучивање.

Влада Федерације БиХ биће изабрана након што је њено именовање потврдио већином гласова Представнички дом Федерације.

Уколико Представнички дом не потврди именовање Владе Федерације поступак ће се поновити, а рок од 30 дана почиње да тече наредног дана након што Представнички дом не потврди именовање Владе Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана