Конаковић наставља стопама Изетбеговића

Вељко Зељковић
Конаковић наставља стопама Изетбеговића

БАЊАЛУКА - Лидер странке Народ и правда Елмедин Конаковић, али и други бошњачки политичари требало би да знају да је питање састава Уставног суда БиХ, након евентуалног одласка иностраних судија, јасно и недвосмислено дефинисано принципима на којима се заснива Устав БиХ, а главни је “консоцијативна демократија”, што подразумијева паритетну заступљеност свих конститутивних народа.

Каже ово за “Глас Српске” професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић коментаришући Конаковићеве изјаве након политичког форума одржаног 5. децембра у Бриселу, на којем је разговарано о “европском путу БиХ”. Лидер странке Народ и правда и актуелни министар иностраних послова БиХ том приликом је истакао, а говорећи о спорним темама које и даље муче коалиционе партнере на заједничком нивоу и тиче су евроинтеграција, да су, када је у питању реформа Уставног суда БиХ, све три стране наводно сагласне у вези са одласком иностраних судија, али не и када би то требало да се догоди. Затим је додао да, када до тога дође, ако се буде примјењивао етнички принцип - Бошњацима би, с обзиром на то да их има око 50 одсто у БиХ, требало да припадне “пола овог суда”. У случају да етнички принцип остане по страни, Конаковић каже како је бошњачка страна спремна да разговара “о неким другим формулама”.

Лукић каже да је очигледно да Конаковић није никада прочитао Устав земље за који се толико залаже, појашњавајући да је поменути принцип паритета нешто на чему се заснива БиХ, али и нешто што обезбјеђује њен даљи опстанак.

- Било какве измене ових уставних принципа, у садашњим околностима и без сагласности свих страна, имале би катастрофалне последице и тога би Конаковић требало да буде свестан. У том погледу не видим никакву разлику између њега, странке чији је лидер, и Бакира Изетбеговића, односно СДА - поручио је Лукић.

Слично мишљење дијели и правник Огњен Тадић наводећи да се рјешење питања Уставног суда БиХ може избјећи на милион начина, али и да се, исто тако, може постићи на само један.

- Иностране судије, у складу са Уставом БиХ, треба замијенити домаћим, законом који то омогућава. Тако би се ставила тачка на једну прошлост, која БиХ није донијела ништа добро, напротив, само лошег и многе кризе које и данас дрмају земљом. Конаковић, који се представља као политичар новог доба, мора знати да, уколико уистину жели да БиХ буде суверена, нема мјеста за иностране судије - каже Тадић. 

Подсјећа и да се судије у Уставном суду БиХ не бирају по националној основи, већ на ентитетском нивоу, те да би након одласка иностраних судија било логично да унутар њега буде једнак број судија из Српске и ФБиХ.

- Сада имамо ситуацију да Српска бира двоје судија, било које националности, а четири долазе из ФБиХ. Ту је сада и троје иностраних судија. Када они оду, ФБиХ изабере пет судија, Српска исто толико и нема проблема. Мирна Босна - поручио је Тадић.

Закон

Према важећем Закону о Уставном суду БиХ, ово правосудно тијело састоји се од девет судија. Четири члана бира ФБиХ, два Република Српска, а три предсједник Европског суда за људска права. Прецизирано је да за именовања која се буду вршила након истека мандата иностраних судија, Парламент БиХ може законом предвидјети другачији начин избора троје иностраних судија.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана