Конаковић, Бауман: Било би значајно доношење одлуке о отварању преговора са БиХ

СРНА
Конаковић, Бауман: Било би значајно доношење одлуке о отварању преговора са БиХ

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић изјавио је данас у Минхену да је од изузетног значаја за БиХ да на предстојећем састанку Европског савјета у марту добије одлуку о отварању приступних преговора.

Конаковић је током сусрета са државним секретаром у Министарству спољних послова Њемачке Сузан Бауман на маргинама Минхенске безбједносне конференције изразио наду да ће Европска комисија у свом наредном извјештају препознати напредак који је БиХ постигла и препоручити доношење одлуке о отварању приступних преговора, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Он је информисао Бауманову да је БиХ интензивирала напоре како би постигла потребан напредак до идућег мјесеца, истакавши да је у потпуности усклађена спољна политика са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ.

Конаковић је говорио и о Плану раста за Балкан који је усвојила Европска комисија, те подсјетио на чињеницу да је успостављен радни тим за израду плана реформи за његово спровођење.

Он је поновио и да БиХ препознаје важност регионалне сарадње и добросусједских односа, као и учешћа у регионалним иницијативама, посебно кроз Берлински процес.

Када је ријеч о билатералним односима, саговорници су размијенили мишљења о унапређењу економске сарадње и подршци у кандидатурама двије земље у међународним организацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана