Конаковић: Ако не буде ЕУФОР-а, биће НАТО-а

Срна
Конаковић: Ако не буде ЕУФОР-а, биће НАТО-а

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић тврди да не постоје нејасноће у вези са статусом Кристијана Шмита у БиХ и да он, како каже, ужива статус дипломатског агента у складу са одредбама Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.

Конаковић је истакао да је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић добио из Министарства иностраних послова у Савјету министара тумачење, како каже, потпуне легалитета и легитимитета боравка Шмита у БиХ, његовог избора, као и његовог обезбјеђења.

Говорећи о службеној посјети Сједињеним Државама, Конаковић је рекао да му је било важно да чује информације о продужењу мисије Еуфора "Алтеа", које су објективне, као и тезу да "уколико не буде Еуфора, има НАТО-а".

"Од већине саговорника добио сам чврста увјеравања да, уколико Русија посегне за правом вета код гласања о наставку мисије Еуфора `Алтеа`, НАТО већ анализира и обрађује податке како би био спреман за неку врсту присуства на простору БиХ", рекао је новинарима Конаковић, који је и лидер странке Народ и правда.

Коментаришући измјене Изборног закона БиХ, Конаковић је рекао да је захтјев његове странке да се ради на измјенама интегритета и заштите изборног законодавства.

Он је рекао да би по овом питању морала да се укључи међународна заједница, додајући да би се наметањем закона могло ријешити питање изборног интегритета.

"Да ли скенирањем или неке друге техничке реализације, али су та рјешења могућа и остварива. Бојим се да политички актери још нису расположени да усвојимо на Парламенту нешто што би значило регуларност изборног процеса", рекао је Конаковић.

Говорећи о унутарстраначним изборима у СДА, Конаковић је рекао да је за њега "предивна вијест" да ће Бакир Изетбеговић остати на челу СДА.

"Његов концепт управљања је такав да не гарантује будућност ове странке као нашег партнера", закључио је Конаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана