Комшић: За независност БиХ у великој мјери заслужни и комунисти

ГС
Комшић: За независност БиХ у великој мјери заслужни и комунисти

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је данас, поводом такозваног дана независности БиХ, су „за независност БиХ у великој мјери заслужни и комунисти“.

Говорећи о „потреби за више грађанског у БиХ и грађењу нације“, истакнао је да се не слаже са једним од твораца АВНОЈ-а Едвардом Кардељом о томе шта је нација, али сматра да су комунисти урадили добре ствари за БиХ, преноси Кликс.

-Ако допустите, рећи ћу нешто што за неке уши звучи „богохулно“. Вријеме је да мало размислимо да ли смо као друштво спремни направити искорак ван ЗАВНОБИХ-а, да ли смо спремни себи признати да поред тога што смо Срби, Хрвати, Бошњаци, да смо по свом националном опредјељењу, не етничком ипак Босанци или Херцеговци, да ли смо спремни радити нешто што је давно урађено у европских државама, да ли смо спремни градити нацију. Нећу намјерно да улазим у расправу с присталицама Кардељеве тезе шта је то нација. Морам рећи да се дубоко не слажем с његовим гледањем на то питање, али цијеним све оно што су Кардељ и комунистичка партија урадили за БиХ јер да нису они повлачили неке одличне потезе, ми вјероватно не би били у прилици да гласамо за своју независност - казао је.

Комшић је изнио своје мишљење да „БиХ не може ићи напријед уколико не дође до промјене парадигме“.

-Нон стоп причамо о стандардима ЕУ и нормама које важе у ЕУ и свему што желимо и ми да доживимо, да ова земља буде уређена као све нормалне демократске жемље. Моје мишљење је да то не можемо постићи у оваквом уставном уређењу. Не помажу нам ни ови из међународне заједнице, Европљани, који су носиоци интеграција, врло често бјеже од суштине када је ријеч о нама и преговарању. Американци и Британци који их прате најчешће чувају своје чедо Дејтонски споразум. Након саслушане моје биографије из које испада да не знам ништа радити у животу и бавити се политиком, након толико година искуства могу реци да ако не направимо искорак парадигме неће бити помак. Остаћемо у статусу конфликта у којем ћемо се увијек такмичити ко је кога више угрозио, ко има више права, кога има мање, а кога више – сматра он.

Послао је поруку међународној заједници критикујући неке њихове потезе.

-Задњих година политика међународне заједнице у БиХ и Црној Гори је потпуно промашена политика. Довела је до тога политички и етнички конфликти нису били израженији. Сви су сматрали да су кључ стабилности на западном Балкану Србија и Вучић. Кад смо им говорили да то не раде да се држе својих вриједности, искомпликоваћете ситуацију, они нису хтјели слушати. Урадили су тако јер су јаки, јер им се може. Сад се питају гдје сте погријешили. Погријешили сте у старту - рекао је Комшић.

Када је ријеч о кандидату ДФ-а за Предсједништво 2026. године,  Комшић који неће моћи да се кандидује, рекао је да има у плану једну особу.

- То је једна од ствари о којима размишљам, нећу да кажем да ме муче. Мислим да сам пронашао погодну особу. Остане ми само да ту особу убиједим да крене у том правцу јер мислим да може да побиједи - поручио је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана