Комшић упоредио Пленковића с Путином пред Генералном скупштином УН

ГС
Foto: Кликс

ЊУЈОРК – Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине обратио се данас Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку када је између осталог Андреја Пленковића, премијера Хрватске упоредио са Владимиром Путином, предсједником Русије.

Упозорио је да је једна од сусједних земаља БиХ алудирајући на Хрватску, одбацила пресуду Европског суда за људска права која се односи управо на грађанска и демократска начела.

"Овим путем Уједињеним нацијама морамо скренути пажњу на, на жалост морам рећи, по моме мишљењу нецивилизацијски став Владе и премијера сусједне земље који су одбацили пресуду Европског суда за људска права у посљедњој пресуди у "предмету Ковачевић" и заузели се управо за начела која су одбачена поменутом пресудом, попут политичког начела легитимног представљања на етничком принципу које је генератор неједнакости међу грађанина БиХ, и средство помоћу којег сусједи подривају државу Босну и Херцеговину. То је урађено на такав начин да се може оквалификовати и као мијешање у унутрашње послове Босне и Херцеговине", рекао је Комшић.

Том приликом је понашање Андреја Пленковића упоредио са Владимиром Путином.

"Непоштивање пресуда међународних судова какво се могло чути од стране премијера сусједне земље подсјећа на онај однос према међународном праву какав је Владимир Путин изградио у случају Украјине. Међутим то није само негативан однос према међународним стандардима Уједињених нација него и политика која се према Босни и Херцеговини води од стране њених сусједа", казао је.

Међународној заједници је поручио да на Западном Балкану не може бити мира док Босна и Херцеговина не добије њихову подршку против оних који продубљују етничке подјеле у БиХ.

Истакао је приоритет УН-а који се односи на глобалну солидарност те поручио да то у БиХ није могуће док "њени сусједи не престану покушавати да је подијеле и обесмисле".

Истражујући зашто се наши људи, Босанци и Херцеговци, одлучују да напусте своју земљу и потраже боље услове за живот у неким другим земљама, дошли смо до закључка да је темељни разлог њиховог одласка, заправо увјереност у недостатак перспективе у Босни и Херцеговини", казао је, између осталог Комшић и додао:

"Наши сусједи, не могу између себе подијелити Босну и Херцеговину а да при томе не уђу у међусобни сукоб. Ми свакако нећемо дозволити подјелу и нестанак наше хиљадугодишње државе, под било коју цијену, ма шта ко о томе мислио.Зато сматрамо да је у интересу Уједињених  нација, уколико се на Западном Балкану жели очувати мир, мора дати подршка држави Босни и Херцеговини и њеним институцијама",преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана