Комшић Украјинцима: Немојте у миру изгубити оно што сте храбро бранили у рату

ГС
Комшић Украјинцима: Немојте у миру изгубити оно што сте храбро бранили у рату

КИЈЕВ – Предсједавајући и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поводом обиљежавања Дана независности Украјине данас се у Кијеву, на Тргу Независности (Мајдан) обратио грађанима рекавши да Украјинци не смију компромисима у миру изгубити оно што су храбро бранили у рату.

Комшић и бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић јучер су стигли у службену посјету Украјини приликом које су се састали са предсједником Украјине Володимиром Зеленским и присуствовали састанку земаља Кримске платформе.

-На данашњи дан, прије тридесет и двије године, слободни народ Украјине обновио је своју независност. Судбина Украјине коначно је била у рукама њених грађана - рекао је Комшић на почетку обраћања, преноси Кликс.

Додао је да се „ова годишњица не може у потпуности прославити јер се наставља неправедна, ничим изазвана и незаконита агресија Русије на Украјину“.

-Док разговарамо, храбри украјински војници бране линије фронта и крваре како би поново заузели украјинско тло под привременом руском окупацијом - рекао је Комшић.

Он је истакао да су људи широм свијета, укључујући и њега, задивљени и инспирисани несаломивим украјинским духом.

Додао је да „подршка Украјини у овој историјској борби превазилази уске интересе гео-политике“.

-Оно што је у средишту ове борбе је очување најплеменитијих људских вриједности – жеље да се буде слободан, да се заштити од зла и прогона, да се има властити идентитет. Ови принципи су нераскидиви чак и када се бране голим рукама. О овим питањима не може бити никакве калкулације - казао је Комшић.

Истакао је да је „слободни народ БиХ уз Украјину“.

-Предобро познајемо страхоте рата, агресије, разарања и ратних злочина. Свједочење украјинске борбе подсјећа нас на нашу недавну оружану борбу, али и на данашње изазове против покушаја уништења наше земље, њених институција и њеног јединственог идентитета. Док се борите за своју земљу и њену будућност, чувајте се компромиса који у миру могу угрозити оно што сте тако храбро бранили у рату! Побрините се да мир буде под вашим властитим условима  јер ће од тога овисити будућност ваше земље - рекао је Комшић који је на крају говора поручио „Слава Украини!”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана