Комшић тражи оцјену уставности Закона о имовини Српске и привремену мјеру

ГС
Комшић тражи оцјену уставности Закона о имовини Српске и привремену мјеру

САРАЈЕВО – Хрватски члан Предсједништва Би ХЖељко Комшић поднио је Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске.

У свом захтјеву је затражио и одређивање привремене мјере, „како не би настала ненадокнадива штета евентуалном примјеном спорног закона“, јавио је Кликс.

-Без обзира на то што се захтјеви за привременом мјером разматрају на пленарним сједницама Уставног суда БиХ које се сазивају тек неколико пута годишње, вјерујемо да ће Уставни суд препознати важност и хитност овога предмета и у најкраћем мјеру обавити разматрање и одлучивање - рекао је Комшић.

Кристијан Шмит, кога Српска не признаје као високог представника, донио је одлуку о суспензији закона који данас ступа на снагу, на шта је предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да је Српска је усвојила Закон о непокретној имовини који остаје на снази. 

-Намјера службених особа из извршних органа власти и органа управе у Републици Српској да не поштују одлуке Уставног суда БиХ, те да кроз предлагање незнатно измијењеног текста и садржаја спорног закона који је и у ранијим одлукама Уставног суда стављен ван правне снаге, поигравање је са владавином права у БиХ што је недопустиво - навео је Комшић и позвао Тужилаштво БиХ да „у свом домену и у складу са Кривичним законом БиХ предузме све радње против особа које чине кривично дјело неизвршења коначних одлука Уставног суда, као и  против особа које врше подстрекивање других на чињење поменутог кривичног дјела, што потпада под индивидуину кривичну одговорност, а никако под било какав вид колективне одговорности“.

-Начин доношења спорног Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске јасно указује на постојање намјере за извршење таквог кривичног дјела од стране службених лица из извршних органа власти као и органа Српске, те стога очекујемо реакцију надлежног тужилаштва - закључио је Комшић.

И Пет делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ поднијело је данас Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске.
Из парламента БиХ је саопштено да су захтјев Уставном суду БиХ поднијели делегати Шефик Џаферовић, Џенан Ђонлагић, Џемал Смајић, Сафет Софтић и Златко Милетић.

Захтјевом је затражено стављање ван снаге овог закона.

Затражено је и усвајање привремене мјере којом би се одмах забранила примјена овог закона до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ.

Према Закону о непокретној имовини који је усвојен у Народној скупштини Републике Српске, сва непокретна имовина коју користе власти Републике Српске, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и све друге службе припадају Српској.
Закон је усвојен крајем децембра прошле године у Народној скупштини Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана