Комшић пред УН изнио личне ставове

Дарко Момић, Жељка Домазет
Комшић пред УН изнио личне ставове

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку наступио је без усаглашеног става и оно што је говорио није представљало став Предсједништва, због чега би могло доћи до нових турбуленција у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да није усаглашен наступ, нити је Комшић то тражио од Предсједништва, истичући да је “он мимо досадашње праксе отишао тамо и изнио свој лични став”.

- На сцени је потпуна импровизација. То је његов индивидуални став, а не став Предсједништва БиХ, шта год он говорио - казао је Додик за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, дан прије Комшићевог одласка у Њујорк одржана је сједница Предсједништва БиХ, али он није ни поменуо потребу да се усагласи став, без обзира на прилику да се разговара о томе.

- Он је свјесно игнорисао и омаловажио институцију Предсједништва БиХ. Никакве ставове Предсједништва није износио и све што је рекао само је његов лични став - казао је Додик.

С друге стране, Комшић је рекао за “Глас Српске” да је платформа за наступ давно усаглашена и усвојена, а на питање када се то десило, Комшић је одговорио да се не сјећа.

- То је било на некој од пријашњих сједница Предсједништва, можда претпрошлој, не сјећам се тачно - рекао је Комшић.

Оно о чему говори Комшић је “Платформа за наступ делегације БиХ пред УН за циклус засједања 2019/2020” и она јесте усвојена на петој сједници Предсједништва БиХ одржаној 20. августа, али говор који је одржао Комшић пред Генералном скупштином УН није дио те платформе.

То најбоље потврђују дијелови говора у којима Комшић тврди да “земље сусједи БиХ појединим активностима дестабилизују БиХ с циљем остваривања њихових политичких интереса”, као и дио у којем говори о евроатлантским интеграцијама.

- Тиме се уноси немир и производи одређена дестабилизација у мојој земљи, што није добро, нити доприноси развијању жељених међусобних добросусједских односа - казао је Комшић.

Он је истакао и да је БиХ поуздан, озбиљан и одлучан партнер УН, ЕУ и НАТО-а.

- Активности у вези са процесом евроатлантских интеграција у БиХ, као и усклађивање друштвено-политичког система БиХ са правном тековином ЕУ у центру су политичких дешавања у БиХ - рекао је Комшић.

У Комшићеву одбрану стао је и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, који је, одговарајући на питања о спорном говору, рекао да се БиХ никада није мијешала у унутрашња питања сусједних земаља.

- Не постоји забиљежена изјава у којој ћете наћи званичника БиХ са било ког нивоа који на неки начин даје смјернице шта би требали да раде Србија, Хрватска, Црна Гора. То очекујемо од наших сусједа. То је био фокус онога о чему је говорио предсједавајући Предсједништва БиХ - казао је Звиздић.

Имагинација

Предсједница РС Жељка Цвијановић оцијенила је јуче да Жељко Комшић троши своје политичко вријеме на имагинацију и промовисање концепта који не може да успије.

- Не може успјети концепт брисања граница на унутрашњем плану у смислу да немате ентитете, да то постају неке регије, да имате једног предсједника, да малтене буду укинуте све институције које су данас ентитетске или кантоналне - рекла је Цвијановићева, указујући на Комшићеву компатибилност са оним што је усвојила СДА у својој декларацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана