Комшић остаје једини фактор нестабилности

Вељко Зељковић, Ведрана Кулага Симић
Комшић остаје једини фактор нестабилности

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва БиХ из реда Хрвата Жељко Комшић, након “испадања” из власти до сада неприкосновене и незаобилазне СДА, остао је фактички једини кочничар и “токсични елемент” у политичком животу БиХ, о чему свједоче и његове посљедње изјаве којима жели показати како је већи “натовац” и од самих атлантиста.

Према мишљењу аналитичара, одсуство СДА као политичког партнера у постизборним разговорима  показало је да се без ове странке лакше прави власт, како на федералном, тако и на заједничком нивоу, па самим тим се и открило која је странка, односно страна, свих ових година у ствари била највећи кочничар напретка БиХ, али и иницијатор готово свих политичких криза у земљи. Како истичу, остао је још Комшић, коме је улазак у ову војну организацију и поред непостојања свеопштег концензуса по том питању због противљења Српске први приоритет - важнији и од кандидатског статуса БиХ и евентуалног уласка у Европску унију.   

Поновио је то Комшић и након јучерашњег састанка са шефом делегације Европске уније у БиХ, Јоханом Сатлером, али и у свом ауторском тексту за један амерички портал наводећи како наводно постоји “злоћудна политика Кремља у регији”, истичући да је “његов кабинет стално упозоровао атланске партнере на руске махинације у БиХ и западном Балкану”. 

Професор међународне политике Срђан Перишић каже да је Комшић по ко зна који пут показао да није само сателит СДА, односно други бошњачки члан Предсједништва БиХ по трећи пут, него и сателит НАТО-а. Комшић, према његовим ријечима, од тога неће одустати и по цијену дестабилизације БиХ.

- На први поглед изгледа да је то питање НАТО-а скинуто с дневног реда или склоњено у страну у разговорима о конституисању власти на нивоу БиХ које воде СНСД, ХДЗ БиХ и “осморка” због непостојања заједничког става јер је Српска против, али ту је Комшић који није део те “осморке” који ту причу у фокусу држи - рекао је Перишић за “Глас Српске”.

Страни фактор је, подсјећа, и те како присутан у БиХ и био фактор притиска да БиХ буде чланица Алијансе, а не само СДА.

- Видећемо како ће то ићи преко Комшића, да ли ће страни фактори поново у погодно време отворити снажније то питање, имајући у виду да је ово додељивање статуса кандидата БиХ за чланство у ЕУ није економског, већ политичког и геополитичког карактера, односно супротстављања запада Русији. Комшић за сада само наговештава да питање чланства БиХ у НАТО-у није завршено.

Гледаћемо још великих притисака на Републику Српску - истакао је Перишић.

Реагујући на негативне оцјене које од Комшића иду на рачун Русије као и да упозорава атланске партнере на злоћудан утицај Кремља и на регион, подсјећа на изреку “већи папа од папе”.

- Тако и он жели да буде већи натиста, натофил, како год се то назвало и од самог НАТО-а. Он њих подсећа да је њихов прави играч - сматра Перишић, који додаје да ће прича о односима БиХ и НАТО често бити у фокусу и редовна тема када коме и за које интересе затреба.

Да ће НАТО бити у врху Комшићевих приоритета и у овом мандату показало се и половином прошлог мјесеца на конститутивној сједници Предсједништва БиХ када су новоизабрани чланови званично заузели позиције.

Комшић је и тада поручио да је за њега приоритет чланство у НАТО, а не пут у ЕУ, као и да неће пропустити прилику да уради све што може, да “БиХ као држава начини и посљедњи корак ка пуноправном чланству у НАТО”.

Политика лажи

Не постоји НАТО пут БиХ, нема усаглашеног става о чланству, постоји само сарадња и оваквим својим надобудним понашањем и једностраним иступањем Комшић је још једном показао каква ће његова политика бити и убудуће. Истакао је ово недавно предсједник Српске Милорад Додик поводом Комшићевих изјава, наводећи како се ради о политици лажи, подвала и срамоћења БиХ на међународном плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана