Комшић на Уставни суд послао Шмитову одлуку, од ЦИК-а тражи привремену обуставу додјеле мандата

Г.С.
Комшић на Уставни суд послао Шмитову одлуку, од ЦИК-а тражи привремену обуставу додјеле мандата

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић упутио је данас Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности измјена Устава Федерације БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит..

 Њемачки дипломата је наметнуо измјене Изборног закона и Устава Федерације Босне и Херцеговине у изборној ноћи недуго након затварања бирачких мјеста, 2. октобра.

Измјене наметнуте током одржавања Општих избора објављене су у Службеним новинама Босне и Херцеговине 5. октобра што их чини правно обавезујућим.

Шмитове измјене требале би бити примијењене одмах приликом примјене резултата Општих избора, а он је одлучио да измијени Устав ФБиХ како би се измјене Изборног закона могле имплементирати.

Због наведенога, данас је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић (ДФ) упутио Уставном суду захтјев за оцјену уставности наметнутих одредби Устава ФБиХ те је у конкретном случају затражио и доношење привремене мјере.

"Ступањем на снагу измјена Устава Федерације БиХ и Изборног закона БиХ, према наметнутим одлукама Високог представника, које су у значајном дијелу неуставне, створило је обавезу да се путем захтјева Уставном суду БиХ такве неуставне одлуке ставе ван снаге. Посебно је забрињавајуће да својом наметнутом одлуком Високи представник крши раније донесене одлуке Уставног суда БиХ, а тиме и сам Устав Босне и Херцеговине. Високи представник је својим наметнутим одлукама, у ноћи када је обављено гласање грађана Босне и Херцеговине, извршио директан удар на интегритет изборног процеса тако што је извршио превару бирача, који би евентуално другачије гласали да су знали за нова изборна правила, као што је преварио и све политичке странке и друге учеснике избора, који би извјесно понудили другачије изборне листе, прилагођене тим новим правилима", истакнуто је у саопштењу.

Осим тога, Комшић сматра да је Шмит  извршио и директан удар на демократију у Босни и Херцеговини, што је обавеза из Устава БиХ, те на тај начин је довео у заблуду све гласаче у њиховој намјери да својим гласом изаберу своје изабране представнике у законодавне органе власти које су жељели, посебно у домове народа који се бирају индиректно кроз кантоналне скупштине.

"То су све разлози за подношење захтјева Уставном суду БиХ за оцјену уставности ових наметнутих одлука Високог представника од 2. октобра 2022. године са приједлогом привремене мјере, као и слања одговарајућег писма Централној изборној комисији да не врши додјелу мандата на темељу одлука високог представника, све док Уставни суд Босне и Херцеговине не обави свој поступак и одлучи о уставности поменутих одлука високог представника", закључено је у саопћењу Комшићевог уреда, преноси Кlix.ba.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана