Комшић минира именовање генерала

Маријана Миљић Бјеловук
Комшић минира именовање генерала

САРАЈЕВО - Именовање генерала Оружаних снага (ОС) БиХ по свему судећи поново је неизвјесно и питање је да ли ће нова имена у четвртак потврдити Представнички дом Парламента, јер је ХДЗ-у споран списак који је у парламентарну процедуру упутио предсједавајући и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Како сазнајемо у ХДЗ-у БиХ одлука да ли ће дати зелено свјетло на имена нових генерала још није донесена и о томе ће бити вијећано све до четвртка, за када је заказана сједница Представничког дома, на чијем дневном реду је и потврђивање одлуке Предсједништва БиХ о постављању на дужност професионалних војних лица на формацијска мјеста за која је предвиђен чин генерала у Министарству одбране БиХ и Оружаним снагама.

- Спорна су само три имена. Оно што је отишло у виду приједлога из Министарства одбране није тако у парламентарној процедури, јер је у Предсједништву измијењено - рекао је “Гласу” замјеник министра одбране Славен Галић, који је и кадар ХДЗ-а.

Појашњава да је Предсједништво, према Закону о одбрани, ако се не слаже са оним што је стигло до њих, требало све да врати Министарству одбране, које је након тог требало да направи нови приједлог имена генерала.

- То није урађено и то је грубо кршење Закона о одбрани. Осим тога спорно је пензионисање генерала Марка Стојчића, које није урађено у складу са законом. Комшић је предложио генерала Тому Коленду за замјеника начелника Заједничког штаба ОС за операције, а приједлог је био да он иде на позицију команданта Команде за подршку ОС. На ту позицију постављен је бригадир Мартин Пропадало. Видјећемо како ће се све то даље одбијати - поручио је Галић.

Навео је и да је за сриједу заказана сједница Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ на чијем дневном реду је избор нових генерала.

- Тада ће бити расправљано и о овом што је урађено у Предсједништву БиХ. Дакле, спорно је само оно што је урадио Комшић, односно хрватске позиције и начин на који је пензионисан Стојичић. Остала именовања која су отишла из Министарства одбране нису спорна - закључио је Галић.

И остали представници ХДЗ-а са којима смо јуче разговарали наводе да су против именовања генерала који је прошао, како наводе, мимо приједлога Хрвата.

- То је исти случај као и са Комшићевом кандидатуром. Не знамо још да ли ће бити блокирана потврда имена нових генерала. О томе ћемо идућих дана, односно знаће се пред само засједање Представничког парламента - казали су представници ХДЗ-а са којима смо разговарали.

На именовање нових генерала у БиХ касни се скоро двије године, а нова генералска структура усвојена је још крајем јула у Предсједништву БиХ. Након три мјесеца Министарство одбране БиХ формирало је списак нових генерала и прослиједило га Предсједништву БиХ почетком новембра.

Такође представници НАТО-а и ЕУФОР-а у више наврата упућивали су ургенције министру одбране Зукану Хелезум, али и његовим замјеницима Славену Галићу и Александру Гогановићу да што прије скроје листу нових генерала те је упуте ка Предсједништву БиХ на даље потврђивање. То је урађено крајем новембра, а процедура налаже да имена нових генерала потврди и Представнички дом и Дом народа Парламента БиХ.

Србин на челу

Сједница Предсједништва БиХ, на којој су потврђивана имена нових генерала неколико пута је прекидана и то на захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића због, како је наводио, додатних консултација. Ипак, након неколико сати засједања Предсједништво је постигло сагласност и усвојило имена 13 нових генерала. Тада је дата сагласност за постављање Гојка Кнежевића за начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ. Опструкције од стране Бошњака биле су присутне протеклих мјесеци када је ријеч о избору нових генерала управо из разлога што на чело Заједничког штаба треба да дође Србин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана