Комшић и Бећировић уприличили пријем поводом 25. Новембра

Срна
Комшић и Бећировић уприличили пријем поводом 25. Новембра

САРАЈЕВО - Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић уприличили су вечерас пријем поводом такозваног дана државности БиХ на којем није био нико од представника Републике Српске, која 25. новембар не признаје као празник.

Бећировић је током обраћања рекао да ће стрпљиво радити на томе да једног дана сва три члана ове институције организују обиљежавње 25. новембра.

Бећировић је рекао људи широм БиХ траже мир, економски развој и бољи животни стандард, а да би се та очекивања испунила морају, како је навео, убрзати пут БиХ у пуноправно чланство ЕУ и НАТО-а.

Комшић је у обраћању говорио о двије верзије, односно визије БиХ, па је за једну рекао да је спремна да се бори за вриједности демократије, владавине права и једнакости свих грађана, да слиједи вриједности ЗАВНОБИХ-а.

Другу верзију је описао као ону која је поданичка и плаши да се бори за све вриједности модерног демократског свијета и за вриједности на којима је БиХ утемељена.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а, 25. новембар, обиљежава се као такозвани дан државности у дијелу ФБиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

На нивоу БиХ нема Закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ.

Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана