Комшић и Бећировић “џаба кречили”

Вељко Зељковић
Комшић и Бећировић “џаба кречили”

БАЊАЛУКА - Предсједништво БиХ не може се бавити питањем имовине без сагласности оба ентитета, а што није био случај када су хрватски и бошњачки чланови овог тијела, Жељко Комшић и Денис Бећировић, одлучили да у процедуру упуте приједлог закона о имовини у ком се наводи да је “БиХ носилац права власништва над цјелокупном државном имовином, док је други нивои власти могу користити”.

Каже ово за “Глас Српске” правник и савјетник предсједника Српске Огњен Тадић, наводећи како види да у Сарајеву још увијек избјегавају да признају да је овај двојац својим приједлогом закона невјешто покушао да избјегне Уставом прописану координацију.

- Подсјетио бих да у Уставу БиХ, у члану 3. ставу четири јасно стоји, цитирам, да “Предсједништво БиХ може одлучити да подстакне међуентитетску координацију у стварима које се не налазе у оквиру надлежности БиХ предвиђеним Уставом, изузев ако се у конкретном случају један ентитет томе успротиви”, а што је случај са питањем имовине. Зашто нису тражили сагласност ентитета за овако нешто - запитао се Тадић, истичући да су Комшић и Бећировић, на овај начин само разоткрили своје противуставно дјеловање.

Предсједник Удружења правника Републике Српске академик Витомир Поповић каже да је имовина Српске неспорна, а да је приједлог закона о имовини чланова Предсједништва БиХ, Бећировића и Комшића пуцањ у празно.

- Имовина Српске је неспорна. Она је као таква утврђена Дејтонским мировним споразумом, споразумом о разграничењу и односним питањима. То је јасно наведено у женевским и њујоршким принципима, оним процентима подјеле те имовине од 49 напрема 51 - рекао је Поповић.

Он је навео да све што није засновано на праву не може производити правне посљедице и додао да се никада неће дозволити да Република Српска нестане зато што то неко жели.

- Ако нешто није у складу са Уставом, са Дејтоном, то не може да ствара никакве негативне посљедице за Српску - поручио је Поповић.

Овим поводом огласио се у петак и предсједник Милорад Додик, наводећи да Бећировић и Комшић индивидуално, формално-правно или у име Предсједништва БиХ немају могућност да предлажу законе те да на нивоу БиХ неће проћи њихов недавни приједлог закона о такозваној државној имовини БиХ.

- Њихов приједлог неће моћи да прође. Џаба су кречили. Питање имовине Српске није ствар која ће бити на дневном реду или на било каквом столу па ни у Парламенту БиХ. Оно што њих двојица раде јесте њихова нека ујдурма. Ипак, вјерујем да ће млађа генерација научити и схватити да без Српске и државе нема слободе за Србе на овим просторима. А државе нема ако не управљате њеним ресурсима и ако нисте они који доносе важне државне одлуке, како то ради актуелна власт Српске. Наш једини проблем јесте то што годинама показујемо да то можемо и да упркос свему преживљавамо и идемо даље, јер све је до сада чињено у смислу да Српска не постоји, буде празна љуштура и да се централизује БиХ - навео је Додик.

Затуцаност

Према ријечима предсједника Српске Милорада Додика, Бећировић је својим бројним потезима на штету Срба показао “затуцаност” што, између осталог, потврђује и чињеница да је написао да су “Срби од 1804. године починили 11 геноцида над муслиманима”.

- То нема никакве везе са науком и сад ми треба са њим да сједимо и управљамо нечим. То су немогуће ствари и нешто што не може да функционише, напросто не може - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана