Комшић: БиХ никоме ништа није дужна, а многи су пуно тога дужни њој

Анадолија
Комшић: БиХ никоме ништа није дужна, а многи су пуно тога дужни њој

САРАЈЕВО - Чланство БиХ у НАТО савезу је примарни вањско политички приоритет, поручио је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, након што је положио заклетву и преузео дужност.

-БиХ никоме ништа није дужна, а многи су пуно тога дужни њој. БиХ и њене институције сигурно ће бити поуздан регионални партнер свима онима који желе мир, економски и сваки други друштвени развој кроз релевантне међународне споразуме које смо потписали у протеклом периоду - поручио је Комшић.

На почетку је рекао да га избор на ову функцију, односно Устав БиХ, обавезује ме на једнак однос према свим грађанима.

-Такав однос, уједно је и моје лично опредјељење, а не само уставна обавеза. Све активности које као члан Предсједништва будем предузимао биће усмјерене ка јединству државе и у сагласности са њеним приоритетима који су дефинисани одлукама институција БиХ - рекао је Комшић.

Нагласио је да грађани БиХ могу бити сигурни да неће штедјети нити себе, нити оне које је одабрао да заједно с њима свакодневно раде на том циљу.

Нагласио је да неће пропустити прилику да уради све што је у његовој моћи, па и шире, да “као држава начинимо и посљедњи корак ка пуноправном чланству БиХ у НАТО савезу уколико се таква могућност учини изгледном, јер је чланство БиХ у НАТО савезу примарни спољно- политички приоритет”.

Комшић је даље казао да „деструкција имплементације 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о кандидатском статусу за чланство БиХ у Европској унији, и грубо игнорисање пресуда Европског суда за људска права, нажалост пријети да од европског пута БиХ направи секундарни спољнополитички циљ, с обзиром на размјере кршења европских стандарда и принципа, посебно у погледу једнакости грађана пред законом и Уставом”.

-Са своје стране уложићу све потребне напоре и искористити све Уставом предвиђене механизме, како перспектива чланства БиХ у Европској унији не би била трајно уништена. У томе ће ми бити потребна подршка и свих добронамјерних грађана и политичких опција  које и даље вјерују да чланство БиХ у Европској унији спада у ред примарних спољноополитичких приоритета – нагласио је Комшић.

Истакао је и да ће као члан Предсједништва настојати да БиХ на спољоополитичком плану у оквиру Уједињених нација одржи” на страни оних држава које поштују међународно право и принцип неповредивости међународно признатих граница, ријечју на страни демократског и цивилизацијског поретка противног сваком облику агресије и насиља”.

Подвукао је да ће БиХ, „поучена властитим историјским искуством, и даље кроз Уједињене нације, Савјет Европе и друге међународне асоцијације, бити онај државни политички субјект који неће заузимати неутралан став у питањима сукоба цивилизације и антицивилизације”.

-За наше сусједе имамо само једну али једноставну поруку. Поштоваћемо вас онолико колико ви поштујете државу БиХ, њен суверенитет и територијални интегритет. БиХ никоме ништа није дужна, а многи су много тога дужни њој. Прошло је вријеме свакојаких оправдавања само због тога што хоћемо и желимо да живимо у нормалној, мирној и просперитетној држави. БиХ и њене институције сигурно ће бити поуздан регионални партнер свима онима који желе мир, економски и сваки други друштвени развој кроз релевантне међународне споразуме које смо потписали у протеклом периоду - навео је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана