Додатних 1,8 милиона за плате 5.522 радника, за минималац превозницима 1,4 милиона КМ

M.M.Б.
Додатних 1,8 милиона за плате 5.522 радника, за минималац превозницима 1,4 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске је на данашњој сједници, у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона, додатно одобрио исплату у износу 1,8 милиона КМ за 2.317 пословних субјеката и предузетника, односно за 5.522 запослена лица у Републици Српској.

У  саопштењу Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу наведено је да је Управни одбор овакву одлуку донио након што је размотрио Информацију о пословним субјектима који, у складу са Уредбом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести ковид 19 изазване вирусом корона, остварују право на финансијску подршку за мај из средстава Компензационог фонда Српске, а за које је Пореска управа донијела рјешења о исплати.

Наводе да ће се исплата вршити на основу појединачних рјешења које је за сваког пословног субјекта и предузетника донијела Пореска управа Републике Српске.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је данас и исплату најниже плате за запослене у области јавног превоза лица и пореза и доприноса обрачунатих на најнижу плату за мај 2020. године у укупном износу од 1,4 милиона КМ.

Управни одбор је на данашњој сједници у Бањалуци разматрао Информацију о захтјеву превозника који се баве превозом лица за помоћ за мај мјесец и одобрио исплату најниже плате и пореза и доприноса за мај.

Исплате ће се вршити на основу спискова које Министарство саобраћаја и веза достави Пореској управи Републике Српске.

- За реализацију овог закључка задужни су Компензациони фонд Републике Српске, Министарство саобраћаја и веза и Пореска управа Републике Српске - саопштено је из Бироа Владе.

На претходној сједници Управног одбора Компензационог фонда, у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона за мај мјесец, по основу рјешења Пореске управе закључно са 3. августом, одобрена је исплата средстава у укупном износу од три милиона марака за 2.404 пословна субјекта и предузетника, односно за укупно 8.157 запослених.

Тиме је до сада укупан одобрени износ исплата за мај, по рјешењима Пореске управе, 4,9 КМ за 4.721 пословног субјекта и предузетника, чиме је обухваћено укупно 13.679 запослених лица у Републици Српској.

Како се наводи у Информацији, Пореска управа тренутно обрађује накнадно достављене спискове које су доставила ресорно надлежна министарства, а за које је утврђено да испуњавају услове у складу са Уредбом о пореским мјерама за мјесец мај 2020. године.

Ваучери

 Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске данас је прихватио предложене измјене Уредбе о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима и упутио је Влади Републике Српске на усвајање.

Предметном уредбом врше се измјене и допуне основног текста Уредбе о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима  на начин да се смањује услов по питању потребног броја ноћења за кориштење туристичког ваучера.

Наиме, предложеном измјеном грађанин Републике Српске може користити један туристички ваучер вриједности до 100 КМ под условом да оствари најмање два ноћења заредом у једном угостититељском објекту за смјештај, за разлику од досадашњег рјешења које је подразумјевало услов од најмање три ноћења заредом.

Такође, за остваривање права у корист два корисника ваучера  смањен је  услов по питању броја ноћења у угоститељском објекту за смјештај са четири на три.

Такође, предложеном уредбом усаглашава се садржај туристичког ваучера са подацима који се генеришу у електронској апликацији "eVaucer".

Процјена је да ће се предложеном измјеном повећати број корисника туристичких ваучера.

Од 15. јуна закључно са 15.августа ове године укупно је издато око 8.500 туристичких ваучера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана