Комисији за одбрану враћен Закон о служби у Оружаним снагама

Срна
Комисији за одбрану враћен Закон о служби у Оружаним снагама

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио негативно мишљење Заједничке комисије за одбрану и безбједност о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара.

Комисија је задужена да изради ново мишљење о овом закону, чији је циљ обезбјеђивање боље кадровске попуњености Оружаних снага БиХ.

Предлагач закона водио се чињеницом да Оружаним снагама БиХ недостаје 1.215 професионалних војних лица. од којих 22 официра, 178 подофицира и 815 војника.

Приједлог закона о граничној контроли, чији је предлагач Савјет министара, данас није добио потребну ентитетску већину, те ће се Представнички дом у другом кругу о њему изјаснити накнадно.

Овим законским приједлогом, који носи ознаку "ЕИ" о усклађености са законодавством ЕУ, уређују се питања граничне контроле и надлежних тијела.

Између осталог, уређују се прелазак границе, гранични прелази и гранична одобрења, граничне провјере и надзор границе, гранична линија и уређење простора уз државну границу, повредагранице и гранични инцидент, те међународна гранична сарадња, преношење оружја, прикупљање личних података и евиденције.

За усвајање Приједлога закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је предложио посланик Шериф Шпаго, а који за циљ има смањење несразмјере између највиших и најнижих плата у институцијама БиХ, није било потребне ентитетске већине гласова, те ће се Представнички дом у кругу гласања накнадно изјаснити о овом законском приједлогу.

Данас је одбијен Приједлог закона о допуни Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Милан Дуновић, Златан Бегић и Влатко Главаш, будући да су посланици усвојили негативно мишљење Уставноправне комисије о овом приједлогу закона.

Одбијени закон предвиђао је увођење казне затвора од најмање пет година за напад на суверенитет БиХ.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана