Комисија задужена за повратнике никада није ни разговарала о њима

Маријана Миљић Бјеловук
Комисија задужена за повратнике никада није ни разговарала о њима

БАЊАЛУКА - Представнички дом Парламента БиХ је скоро прије два мјесеца формирао комисију која је требало да у року од 45 дана предложи мјере за заштиту и безбједност повратника. Тај рок је прошао, а чланови тог тијела састали су се само једном, али ни тада нису разговарали о унапређењу положаја повратничке популације у земљи.

Наиме, након хитне сједнице Представничког дома Парламента БиХ, која је одржана 21. септембра, саопштено је да су посланици усвојили два закључка - један којим осуђују нападе на све повратнике и други којим је формирана комисија која би, како је тада поручено, у року од 45 дана требало да представи мјере за заштиту и безбједност повратника.

Тај рок је прошао, а мјера за заштиту повратника нема. Питање је и када ће их бити. У Парламенту БиХ сазнајемо да је комисија засједала почетком ове седмице, а на дневном реду нису били повратници, него избор предсједавајућег те његова два замјеника. Чланови те комисије требало би поново да се састану у понедјељак, а дневни ред скоро да је прекопиран са претходне сједнице. Тада ће бирати замјенике предсједавајућег радног тијела, а на дневном реду наћи ће се и утврђивање плана рада.

У комисији, коју чини девет посланика Представничког дома, наводе да су обећања послата са хитне сједнице остала само на томе, односно да до сада нису донесене никакве мјере како би се побољшао положај повратника.

- На почетку смо. Поново би требало да се састанемо идуће седмице. До сада ништа није урађено у вези са тим - рекао је “Гласу” Ненад Грковић, који је у поменутој комисији у име Клуба посланика СДС-ПДП- За правду и ред.

На питање зашто до сада није урађено ништа, наводи да је Колегијум Представничког дома тек почетком овог мјесеца донио закључак о формирању комисије.

Посланик СНСД-а у поменутој комисији Мирослав Вујичић наводи како је суштина у свему да комисија уради посао квалитетно.

- Вјерујем да ћемо урадити свој посао како треба. Треба утврдити реално стање када је ријеч о положају повратника. Предложићемо мјере како бисмо побољшали положај Срба у ФБиХ, односно Бошњака у Српској. Надам се да ћемо олакшати живот повратничкој популацији у БиХ - казао је “Гласу” Вујичић.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић наводи да се у више наврата показало да обећања која стижу са нивоа Парламента БиХ углавном буду прекршена.

- Комисија би требало да што прије донесе мјере за заштиту повратника, посебно оних малобројних Срба у ФБиХ. Све је на нивоу БиХ комплексно па тако и рад комисија - рекао је “Гласу” Радановић.

Наводи да је јавност у БиХ свједок да су српски повратници изложени свакодневним нападима, како на њихову имовину тако и на православне светиње, али и гробља.

- Бошњаци у Српској са друге стране имају већа права, а и амбасадори и међународна заједница увијек су ту да им изађу у сусрет, док нападе на Србе и њихову имовину по устаљеној пракси игноришу - закључио је Радановић.

МУП Српске

Из Министарства унутрашњих послова РС раније су поручили да у складу са својим надлежностима предузимају све мјере и радње да стање безбједности на подручју Српске буде повољно за све грађане Републике Српске, без обзира којем народу припадају.

- Када је ријеч о повратничкој популацији полиција Републике Српске улаже све напоре да одржава повољно стање и да безбједност повратника и њихове имовине буде на највишем нивоу - поручили су из МУП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана