Колико владајућа коалиција држи до потписаног споразума: Слободни стријелци минирају договор

Ведрана Кулага Симић
Колико владајућа коалиција држи до потписаног споразума: Слободни стријелци минирају договор

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Од договора о формирању власти на нивоу БиХ прошло је шест мјесеци, а општа оцјена је да домаћа политичка сцена у овом моменту изгледа боље него у ранијим мандатима, упркос томе што и даље има "слободних стријелаца" који подривају помирљиве тонове, због чега ситуацију морају "пеглати" страначки лидери.

Стављањем потписа на споразум о принципима за формирање власти на заједничком нивоу СНСД, ХДЗ БиХ и тада партије "осморке", окупљене око СДП-а БиХ, дале су наговјештај крајем прошле године да би та екипа у овом мандату, до 2026, могла да уради далеко више него њихови претходници током двије деценије. Суштина је да, како од почетка тврде познаваоци прилика у БиХ, нико не одступи од оног што је потписано.

Евидентно је да, на шта указују и саговорници "Гласа Српске", у њиховим редовима постоје и они на страначким и позицијама у институцијама власти који повремено искачу, изјавама и ставовима из договорених оквира, што касније исправљају предсједници странака које чине власт, тврдећи да нема већих проблема.

Члан Стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски истиче како разлике морају да постоје, али подвлачи да је разлика у односу на претходне мандате у томе што их, иако постоје и некада дођу до изражаја, покушавају ублажити.

- У ранијим периодима имали смо случајеве да се појави нека разлика, али да се она потом увеличавала, продубљивала. СДА и ДФ су имале тај манир. Као да су једва чекале да се појави нека разлика и да то буде изговор да се ништа не ради. Сада видимо да се, упркос многим разликама, на нивоу БиХ дошло и до одлука о гасним интерконекцијама кроз ФБиХ и Српску. Имамо ми још, како се каже, дуплих дна јер су се проблеми годинама нагомилавали, управо због манира да се користе разлике као изговор за нерешавање проблема - изјавио је Ситарски за "Глас".

Сматра да је добро што је усвојен другачији приступ стварима, односно да се не негирају разлике, већ приме к знању и види гдје су тачке о којима је могуће постићи договор.

- Да није тако, не бисмо имали ни заједничку седницу влада Српске и ФБиХ. То није баш чест случај код нас. Важна је и улога лидера. Они не смеју бити пасивни, а нису ни све странке хомогене. И у самом СДП-у имамо дисонантне тонове између лидера Нермина Никшића, који је федерални премијер и Дениса Бећировића који је бошњачки члан Предсједништва БиХ. Некада и министар одбране БиХ Зукан Хелез одступи од те помирљиве политике према коалиционим партнерима. Тако да ништа то није идеално, али се чини да је сада мање ових који праве проблеме или који их користе за изговор од оних који, ипак, покушавају нешто да направе - закључио је Ситарски.   

Политиколог Мирко Матић за "Глас Српске" каже да је кључна разлика ако се пореди власт у прошлом мандату, конкретно када је ријеч о бошњачким партнерима, приступ у остваривању политичких циљева.

- Чини ми се да је данас лакше преговарати него што је то било у претходном сазиву Савета министара БиХ. Чак и уз одређене потешкоће, првенствено у вези са законом о спољним пословима и источној гасној интерконекцији постоји дијалог и то су теме о којој се говори - рекао је Матић.

И сами партнери у власти у неколико наврата до сада су јавно говорили о својим визијама и идејама за будућност БиХ, али показује се да, што не крију ни аналитичари, лидери успијевају да држе под контролом оне којима је циљ да распирују тензије и иду у правцу супротном од оног договореног у старту, а то је да ће у фокусу бити економија и напредак, а не оне теме о којима нема сагласности, као што је НАТО.

Блокови

Мирко Матић је додао и да не види неку велику промјену у односу на кључна питања у држави између политике СДА и грађанског блока.

- У спољнополитичком погледу, политика приближавања НАТО-у и Западу остала је непромењена, а на унутрашњем политичком плану, у фокусу и једних и других је јача централизација - закључио је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана