Први пут у историји: Које су све оружје земље ЕУ за годину послале Украјини

ГС
Први пут у историји: Које су све оружје земље ЕУ за годину послале Украјини

Слање оружја Кијеву на дневном реду земаља чланица је од 24. фебруара 2022. године, када је Русија започела специјалну војну операцију у Украјини.

ЕУ је први пут у својој историји одлучила финансирати набавку и испоруку оружја и друге војне опреме. Уговори ЕУ не дозвољавају Унији кориштење свог редовног буџета за финансирање војних операција, па је ЕУ за ове потребе користила изванбуџетски Европски фонд за мир. 

У том контексту, 26. фебруара испоручена је прва помоћ вриједна 500 милиона евра. ЕУ је такође покренула програм за обуку 15.000 украјинских војника у новембру 2022. Износ војне помоћи коју је Европска унија до сада пружила Украјини у оквиру наведеног фонда достигао је 3,6 милијарди евра. Испорука војне опреме је у надлежности држава чланица.

Иако су захтјеви Украјине за тешким наоружањем, модерним тенковима, пројектилима дугог домета и ратним авионима изазвали сталне расправе у земљама ЕУ, многе земље чланице, посебно Њемачка, испоручиле су Украјини војну опрему у року од годину дана.

Њемачка

Након дугих расправа, Њемачка је коначно одлучила послати 14 борбених тенкова Леопард 2 А6 у Украјину, чија би испорука требала бити реализована до краја марта.
Њемачка, која је претходно послала три система противваздушне одбране ИРИС-Т СЛМ и ракетни систем противваздушне одбране ПАТРИОТ, 37 оклопних противваздушних тенкова ГЕПАРД и његових приближно 6.000 стрељива, 500 СТИНГЕР и 2.700 противваздушних пројектила СТРЕЛА те хаубице 155 мм у оквиру заједничких пројеката са Холандијом, Данском и Норвешком.

Њемачка је такође послала муницију за ракетне бацаче, радаре за ваздушни надзор, резервне дијелове Ми-24, извиђачке беспилотне летјелице, одбрамбене сензоре беспилотних летјелица, ометаче сигнала, приколице, јединице за вучу, миноловце и возила за чишћење и тенкове, тешке и средње системе мостова, оклопна возила и разна лака и тешка возила.

Француска

Од почетка специјалне војне операције Француска је Украјини војно помогла са пошиљкама у вриједности 550 милиона евра.  Осим кацига, заштитних прслука, двогледа за ноћно гледање и медицинских помагала, француски војници обучавали су 400 припадника украјинске војске.

Француска, која је послала око 100 лаких борбених тенкова типа АМЏ10-РЦ, стотине противтенковских пројектила, укључујући шест топова ТРФ1 и 18 топова ЦАЕСАР, те два вишецјевна бацача ракета типа ЛРУ, обавезала се послати стотине противваздушних одбрамбених ракета Мистрал те системе противваздушне одбране Цротале и Мамба САМП-Т.

Холандија

Током 2022. године Холандија је испоручила Украјини муницију, опрему и оружје, укључујући 200 ракета Стингер, 50 лансера ФИМ-92 Стингер, 50 противтенковских граната ДМ72А1, пројектила АМРААМ у вриједности од 15 милиона евра и неодређену количину пројектила Харпоон.

Холандија, која је Украјини испоручила 90 тенкова Т-72 у склопу 120 милиона евра вриједног војног пакета подршке за тешко наоружање са САД и Чешком, најавила је да ће најмање 100 борбених тенкова Леопард 1 с резервним дијеловима бити купљено од Њемачку и послано Украјини.

Такође је објављено да ће Министарство одбране Холандије придонијети обуци украјинских војника за тенкове Леопард. Осим тога, напоменуто је да ће Украјини бити испоручена два лансера система противваздушне одбране и одређени број пројектила, а 65 холандских војника обучаваће 400 украјинског војног особља на системима противваздушне одбране Патриот.

Холандија је такође објавила да разматра слање тенкова Леопард 2 у Украјину, а 2,5 милијарди евра из буџета за 2023. резервисано је за Украјину за слање војне и хуманитарне помоћи.

Италија

Од почетка специјалне војне операције, Италија је испоручила оружје у различитим количина у складу с пет различитих декрета које је усвојио парламент те земље током 2022.

Према информацијама објављеним у италијанским медијима, Украјини је додијељено 450 милиона евра помоћи с пет засебних декрета. Представљене су хаубице 155 мм, противтенковске ракете МИЛАН, минобацачи 120 мм, различити митраљези и њихово наоружање, оклопни транспортери, камиони и санитетски прибор, гдје тачан број није познат.

У јануару је италијански парламент усвојио 6. декрет којим се продужује помоћ у наоружању Украјини за 2023., укључујући систем противваздушне одбране Самп-Т и ракете.

Шпанија

Када је ријеч о Шпанији стигли су системи противваздушне одбране Хањк и Аспиде, топовска муниција, зимске војне униформе, 22 лака војна возила и 30 возила хитне помоћи.

Шпанија је испоручила Украјини 6,7 милиона пушака и пиштоља с пригушивачима и оптичким нишанима за њих, 7,2 милиона граната, димних капсула, мина, разорних бомби, торпеда и ракета, 3,7 милиона оклопне опреме, кацига, зимских капута, те послала заштитну униформу. Иако је и шпанска влада најавила да ће у Украјину послати четири до шест тенкова Леопард, но то се још није догодило.

Пољска

Пољска, која је Украјини испоручила 250 тенкова совјетског типа, планира испоручити Украјини и 60 модерних тенкова, укључујући 14 Леопарда 2, у сљедећих мјесец дана, с 1.000 комада муниције.

Пољска је послала и вишецијевне ракетне бацаче, ракетне системе земља-ваздух, самоходне топничке системе, ракетне системе ваздух-ваздух, извиђачке беспилотне летјелице, преносне системе противваздушне одбране, минобацаче и више од 40.000 кацига.

Осим противваздушних топова С-60 са 70.000 комада муниције, Пољска је донирала пакете за обуку за 42 борбена возила пјешадије. Осим тога, Пољска наставља Украјини испоручивати хаубице 155 мм КРАБ и разну муницију.

Према изјави пољског министра одбране Мариусза Бласзцзака од 14. фебруара, Варшава је и даље једна од најактивнијих земаља донатора у пружању помоћи Украјини, како у погледу помоћи становништву, тако и у снабдијевању војном опремом. Износ војне подршке пружене Украјини процјењује се на 2,2 милијарде евра. Осим тога, украјински војници се обучавају у Пољској.

Естонија

Пошиљке Естоније укључују десетине хаубица од 155 мм и 122 мм и хиљаде граната за њих, више од стотину противтенковских топова Царл Густаф и више од хијаду патрона.

У саопштењу од 19. јануара наведено је да ће с додатних 113 милиона евра Украјина добити укупно 370 милиона евра. Као дио помоћи, неодређени број хаубица ФХ70 и седам заштићених возила Алвис 4 такође је послан из Естоније у Украјину.

Литванија

Литванија је Украјини до сада пружила 240 милиона евра војне подршке. Допремивши противавионске топове Л70, хаубице и два хеликоптера Ми-8, Литванија је послала и велики број оклопних возила, термалних камера и дронова.

Летонија

Летонија је Украјини од почетка специјалне војне операције пружила око 370 милиона евра војне подршке. Познато је да је та земља на почетку операције у Украјину послала 30 камиона индивидуалне опреме и залиха (укључујући борбене кациге, суву храну, медицинске уређаје и лијекове).

Рига је доставила Кијеву 10 противваздушних топова Стингер, додатне систем противваздушне одбране, два хеликоптера М-17, митраљезе, беспилотне летјелице и резервне дијелове за хаубицу М109. Осим тога, два хеликоптера Мил Ми-8МТВ-1 и два хеликоптера Мил Ми-2 послана су заједно с топничким системом “М109 Паладин”, чије бројке раније нису биле јасне.

Летонија ове године планира обучити око 2.000 украјинских војника у програмима који се крећу од основне обуке пјешаштва до специјалних обука.

Грчка

Одмах након почетка операције у Украјини, Грчка је одлучила послати војне залихе Украјини у фебруару 2022.

У саопштењу Канцеларије грчког премијера 27. фебруара 2022. наведено је да је одржан састанак под предсједањем премијера Кирјакоса Митсотакиса уз учешће грчког министра одбране Никоса Панајотопоулоса и начелника Главног штаба Констандиноса Флороса.

У оквиру састанка, Грчка је, као одговор на захтјев Украјине, уз консултације са својим НАТО и ЕУ савезницима, одлучила послати војне залихе преко Пољске путем два авиона Ц-130.

Након помирења с Њемачком, Грчка је у Украјину послала 20 својих оклопних возила типа БМП-1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана