Колико ће коштати услуге "тумача" страних језика: Нешићево министарство тражи преводиоце

ГС
Колико ће коштати услуге "тумача" страних језика: Нешићево министарство тражи преводиоце

Министарство безбједности БиХ планира у овој години да искешира чак 180.000 КМ без ПДВ за пружање услуга превођења, али није познато за које језике им требају тумачи.

Министарство безбједности БиХ, на чијем челу се налази Ненад Нешић (ДНС), ових дана је расписало јавни позив за пружање услуга превођења, а рок за преузимање тендерске документације је 23. фебруар.

За ове услуге министарство планира издвојити из буџета 180.000 КМ без ПДВ за ову годину.

Иако се у тендеру не наводе додатне информације о томе за које језике им требају преводиоци, нити други детаљи, може се претпоставити да им, између осталог, тумачи страних језика требају и за азиланте који бораве у БиХ.

Наиме, према Закону о азилу БиХ, Министарство безбједности има обавезу да свим странцима који искажу намјеру за подношење захтјева за азил, тражитељима азила, избјеглицама, странцима под супсидијарном и привременом заштитом осигура преводиоца, јер имају право да буду информисани на језику који разумију.

Министарство у овој години планира да потроши и додатних 35.534 КМ без ПДВ за сервис својих службених возила, а уговор за те услуге је закључен са предузећем „Тотал трејд“ из Добоја.

Из овога је видљиво да ће трошкови за одржавање службених возила у овој години бити већи за 10.000 КМ у односу на 2022.

Како је раније објављено у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ, Министарство безбједности је у 2022. години за материјал и услуге поправака и одржавања возила искеширало 25.856 КМ, преноси Српскаинфо.

Нешићево министарству посједује осам службених лимузина, као и 16 специјализованих возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана