Колики је минус “Жељезница” и шта је разлог лошег пословања

Маријана Миљић Бјеловук
Колики је минус “Жељезница” и шта је разлог лошег пословања

БАЊАЛУКА - “Жељезнице РС” (ЖРС) за девет мјесеци ове године оствариле су губитак већи од 13 милиона марака, а у овом јавном предузећу наводе да је један од разлога лошег пословања пад обима превоза у теретном саобраћају, али и поскупљење струје.

У извјештају о пословању ЖРС за девет мјесеци ове године, који је објављен на Бањалучкој берзи, наведено је да је предузеће на крају септембра пословало са губитком у износу од 13,18 милиона марака. Тај губитак је и више него удвостручен у односу на исти период прошле године, када је предузеће пословало с минусом од 6,40 милиона марака.

Пословни приходи предузећа на крају септембра износили су 47,05 милиона марака и биљеже пад у односу на исти период прошле године, када су износили 49,22 милиона марака.

Када је ријеч о пословним расходима, они су на крају септембра износили 60,36 милиона марака и повећани су у односу на исти период лани за око 4,50 милиона марака.

Највише новца као и до сада у склопу пословних расхода ЖРС је да­о за плате, накнаде плате и остала лична примања. Тако је само по том основу предузеће имало трошкове од 34,39 милиона марака, што представља повећање за 3,69 милиона марака у односу на исти период прошле године.

Када је ријеч о дугорочним обавезама предузећа, оне су на крају деветог мјесеца ове године износиле 63,99 милиона и мање су у односу на исти период лани, када су тежиле 67,63 милиона марака.

С друге стране, краткорочне финансијске обавезе су повећане. Тако су оне на крају септембра износиле 272,16 милиона марака, док су у истом периоду 2020. биле исказане у износу од 268,37 милиона марака. Укупан акумулирани губитак овог јавног предузећа на крају септембра достигао је износ од 142,39 милиона марака. 

- Многа дешавања ове године нису нам ишла наруку. Биљежимо пад превоза терета, што је довело до пада прихода. Поред тога, на цјелокупно пословање утицао је и раст цијена струје, али и повећање најниже плате у Српској од почетка ове године. То су све разлози због којих је предузеће на крају године исказало губитак у пословању  - рекао је “Гласу Српске” директор ЖРС Слађан Јовић.

“Жељезнице РС” се од 2017. године налазе у процесу реструктурирања које се финансира кредитом Свјетске банке у износу од 100 милиона марака, а иако је тај процес требало да буде завршен до краја 2021. године, управа је у два наврата тражила продужење рока, што је Свјетска банка прихватила па је сада рок за завршетак пројекта крај 2024. године.

Планом реструктурирања предвиђено је конвертовање дуга према Влади РС у капитал и формирање новог јавног предузећа као холдинга са три зависна предузећа - за превоз путника, карго и инфраструктура.

Нови цјеновник

ЖРС израђује и нови цјеновник карата у жељезничком саобраћају који ће прослиједити Министарству саобраћаја и веза РС, а оно ће донијети коначан суд да ли ће услиједити поскупљење.

- Формирање нових, виших цијена резултат је поскупљења струје, нафте, али и повећања осталих трошкова у предузећу - казао је Јовић и додао да за сада не може рећи колико би карта могла поскупјети.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић није одговарао на наше позиве, тако да нисмо успјели добити његов коментар у вези са новим цјеновником који израђује ЖРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана