Кокот: Афирмисање жена у привреди је тренд

СРНА
Кокот: Афирмисање жена у привреди је тренд

САРАЈЕВО - Афирмисање жена у привреди тренд је посебно у области туризма, гдје је изражена потреба за вјештом и образованом радном снагом, изјавила је у Сарајеву генерални секретар Привредне коморе Републике Српске Драгана Кокот.

Кокотова је на конференцији "Жене у туризму: рушимо препреке, обликујмо будућност", организованој у оквиру УСАИД Пројекта развоја одрживог туризма у БиХ, нагласила значај оваковог скупа посвећеног промоцији и афирмацији жена у туризму, али и укупно у области привреде.

Генерални секретар Привредне коморе Републике Српске указала је да жене проналазе начин за додатну едукацију и образовање, као и покретање властитог бизниса и укључивање у разне послове.

Према њеним ријечима, тако су тренутно у сектору привреде жене ангажоване на мјестима која су до сада била типично мушка.

"Из сектора привреде добијамо информације да су, напримјер, жене вариоци много боље од мушкараца у том послу, у смислу прецизности и суптилног приступа послу", рекла је Кокотова.

Она је напоменула да жене имају другачији приступ послу и тимском раду, те предности свих оних који на вријеме то препознају.

Директор Мисије УСАИД-а БиХ Кортни Чаб нагласила је улогу жена у сектору туризма, истичући да је данашњи скуп и позив за лидере у том сектору и креаторе политика, али и локалне заједнице да подрже жене и помогну им да се њихова улога додатно оснажи и превазиђу препреке које им стоје на путу да се докажу у пуном капацитету.

"Кад напредују жене, напредује и пословна заједница, те друштво у цјелини. Циљ конференције је да покажемо колико жене могу урадити у туристичком сектору, а онда да то постане модел за све остале секторе који ће помоћи да се привреда БиХ ослони на жену и помогне јој у раду", рекла је директор Мисије УСАИД-а у БиХ.

Конференцију "Жене у туризму: рушимо препреке, обликујмо будућност" пратио је и сајам производа и рукотворина у организацији УСАИД Пројекта развоја одрживог туризма у БиХ и УН Жене БиХ.

Представница УН Жене у БиХ Амна Мухаремовић рекла је да су УСАИД и УН Жене у БиХ удружили снаге за рад на спровођењу принципа за оснаживање жена у сектору туризма у којем чине већину радне снаге, указијући да су мањина у областима гдје се доносе одлуке.

Конференција под називом "Жене у туризму: рушимо препреке, обликујмо будућност" прва је таквог типа у БиХ која је на панел дискусијама и информативним презентацијама окупила водеће актере туристичког сектора.

Циљ је истицањем улоге жена у сектору туризма подстаћи промјене у туристичкој индустрији ради економског оснаживања жена, те промовисања инклузивности и разноликости у сектору туризма

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана