Којићева иницијатива за реформу Института скинута са дневног реда

Срна
Којићева иницијатива за реформу Института скинута са дневног реда

САРАЈЕВО- Иницијатива посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорада Којића, којом се тражи реформа Института за нестала лица БиХ, скинута је данас са дневног реда сједнице тог дома јер Заједничка комисија за људска права није одржала састанак, одлучио је Колегијум Представничког дома.

Којић је у образложењу своје иницијативе истакао да је потребно што хитније формирати радну групу за измјене Споразума о преузимању улоге суоснивача Института, ради измјена Споразума са Међународном комисијом за нестала лица.

Он је у иницијативи навео да је и тренутна управљачка структура Института за нестала лица БиХ успостављена супротно Споразуму и закону, те да је у нелегалном мандату.

Којић сматра да радну групу треба да чине представници институција из Републике Српске, Федерације БиХ и заједничких.

Он је подсјетио да је закључком Савјета министара још из априла 2016. године Министарство за људска права и избјеглице задужено да покрене поступак преговора за измјене и допуне Споразума са Међународном комисијом за нестала лица, те да је од влада ентитета затражено да именују представнике.

Којић тврди да до данас није одржан ниједан састанак на којем би се то питање разматрало.

Због изостанка састанка Заједничке комисије за људска права, са дневног реда скинуте су и тачке дневног реда које се тичу Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, Приједлога закона о измјени Закона о држављанству БиХ, чији је предлагач посланик Денис Звиздић, с мишљењем Уставноправне комисије овог дома, која је утврдила да приједлог није усклађен са Уставом и правним системом БиХ, као и Извјештаја о раду националних мањина БиХ за 2022. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана