Којић: Звиздић "гура" закон који одузима надлежности

Срна
Којић: Звиздић "гура" закон који одузима надлежности

САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је Срни да је приједлог посланика Дениса Звиздића о успостављању врховног суда БиХ апсолутно неприхватљив, јер би то значило потпуно одузимање надлежности ентитетским судовима.

Којић је навео да је Звиздићев приједлог неприхватљив, јер жели да се оснује врховни суд БиХ, као највиши касациони суд у БиХ који би био једини тумач права и који би рјешавао по жалбама на одлуке ентитетских врховних судова.

-Када би посматрали и да постоји уставна могућност нечега таквог, то би стварало једну врсту правне несигурности - рекао је Којић уочи сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Звиздићев приједлог закона о врховном суду БиХ.

Којић је додао да не схвата зашто Звиздић "гура" закон за који унапријед зна да неће добити подршку посланика СНСД-а и странака које су у коалицији са СНСД-ом.

-Надам се да ни опозиција неће дозволити да се у потпуности узурпира ентитетска надлежност над правосуђем која је успостављена Дејтонским мировним споразумом, уставима Републике Српске и ФБиХ и Анексом четири Дејтонског мировног споразума - рекао је Којић.

Којић је подсјетио на договор коалиционих партнера на ниову БиХ о успостављању апелационог одјељења Суда БиХ.

-То је потребно да се успостави и прелиминарни договор и надлежности уопште нису спорне, спорно је само сједиште, јер из ФБиХ споре да то буде у Бањалуци - подсјетио је Којић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана