Којић: Враћање оптужнице за злочине у Јошаници на дораду пут за заштиту монструма

Срна
Којић: Враћање оптужнице за злочине у Јошаници на дораду пут за заштиту монструма

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Враћањем на дораду оптужнице за злочине над српским цивилима Јошанице Суд БиХ показује да политичко Сарајево и муслиманска удружења врше стравичне притиске да монструми избјегну суђење и казну, сматра предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је упитао да ли 56 жртава Јошанице није довољно, па се оптужница враћа?

-Суд и на овај начин покушава да добије на времену и, евентуално, да да прилику неком од оптужених да побјегне из БиХ - упозорио је Којић.

Којић је изјавио Срни да је ово још један доказ да је ово Суд који није независан јер је, како каже, више него очигледно да се покушава споровести план ослобађања ових 13 лица сваке одговорности.

-Не смијемо заборавити да је Жељко Комшић у медијима јавно говорио да се не смију мијешати жртве и агресори, алудирајући да су Срби агресори, а знамо да је у Јошаници убијено српско цивилно становништво. Да ли је дјевојчица од двије године, мала Данка, могла бити агресор? - упитао је Којић.

Којић је рекао да породице нису доживјеле да послије протеста српских удружења буде подигнута оптужница против било ког муслимана.

-Чак напротив, Сакиба Махмуљина пустили су да побјегне, одуговлаче са случајем Атифа Дудаковића, али и са многим другим. Тиме показују да су српске жртве небитне за њих али и да српске породице никад неће доживјети правду -  указао је Којић.

Којић је подсјетио да су 30 година чекали на оптужницу, а Суд се након толико година поиграва овим случајем и српским породицама шаље поруку да ће и овај злочин проћи некажњено.

Он је указао и да сваки предмет у којем се суди за убиства Срба бива опструисан на сваки могући начин, наглашавајући да се томе мора стати у крај.

-Ово је нешто што има дубљу политичку позадину и на овај начин правда никад неће бити постигнута. На нашу жалост, увијек се убице Срба амнестирају и на тај начин се покушава прекројити историја, али и послати порука да породице српских жртава неће дочекати правду - закључио је Којић.

Суд БиХ вратио је Тужилаштву на дораду оптужницу против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ због злочина над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче почињених у децембру 1992. године, као и злочина на подручју Вишеграда и Чајнича.

За ратне злочине над жртвама српске националности у Јошаници код Фоче почињене у децембру 1992. године, када је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 особа, оптужница терети Ферида Буљубашића, Ахмета и Изета Сејдића, Рашида Собу, Шевку Глушца, Закира Јамака, Бахрудина Мухића званог Бане, Адема Фехрића, Мустафу Пољу, Енвера Кустуру званог Пена, Мухамеда Лиску, Сакиба Чакара и Мунира Налу, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Злочин десио се на Никољдан, 19. децембра 1992. године. Тужилаштво је навело да је оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени, извршен на небрањено село насељено цивилима, а међу жртвама је било старијих особа, жена и дјеце.

Најстарија жртва био је мушкарац од 88 година, а најмлађа двогодишња дјевојчица Данка. Тада су убијени и десетогодишња Драгана и седмогодишњи Дражен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана