Којић: Ускоро објављивање "Атласа злочина" над Србима 1992. године

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да ће врло брзо бити објављен "Атлас злочина" почињених над Србима 1992. године.

- Израда атласа масовних стратишта српског народа током Одбрамбено-отаџбинског рата један је од најозбиљнијих, али и најобимнијих послова који радимо, али огроман напор даје резултате и вјерујем да ћемо врло брзо представити први дио "Атласа злочина" - рекао је Којић.

Којић је рекао да би овај значајан документ требао угледати свјетлост дана на предстојећем Сајму књиге у Бањалуци, те да је евидентирање свих масовних стратишта српског народа током протеклог рата представља изузетно обиман и сложен процес за чију реализацију је потребан дужи период.

Он је навео да су напади на Републички центар и њега лично од стране политичког Сарајева и појединаца који не могу да прикрију мржњу према Србима најбољи доказ да радимо прави посао.

- Напади долазе од оних који се противе истини и који желе да одрже лажну тезу да су једине и искључиве жртве у протеклом рату били Бошњаци. Ми смо трн у оку онима онима који не поштују све жртве и који чак и посмртне остатке својих најмилијих користе у политичке сврхе - појаснио је Којић за портал Banjaluka.net.

Он је рекао да Републички центар смета онима којима сметају оптужнице против Атифа Дудаковића, Рамиза Дрековића, Ејупа Ганића и осталих бошњачких војних и политичких руководилаца које су подигнуте захваљујући раду Републичког центра.

Којић је честитао тужиоцима Тужилаштва БиХ, истичући да док год су мета оних којима смета истина, то значи да су на правом путу.

Говорећи о процесуирању ратних злочина над Србима и Стратегији за рад на предметима ратних злочина, Којић је рекао да није у пуној функцији дошло до реализације Стратегије зато што није формирано надзорно тијело за њено спровођење, а није формирано зато што се Бошњаци противе његовом именовању за члана тог тијела.

- Бошњаци за то немају ниједан јасан аргумент. Очигледно је да њима сметају резултати које смо постигли и смета им то што се мијења слика о карактеру протеклог рата и њихова лажна теза о Србима као агресорима и Бошњацима као жртвама - напоменуо је Којић.

Када је ријеч о оптужницама против бошњачких генерала и бивших политичких руководилаца као што је Ејуп Ганић и могућности да их Суд БиХ ослободи, Којић каже, да нажалост, досадашња судска пракса оставља простор за такву зебњу.

Према његовим ријечима, Републички центар континуирано прати рад правосудних институција на предметима ратних злочина и располаже ажурним подацима и обимном документацијом.

- Ти подаци указују на селективан приступ правди и непроцесуирање ратних злочина почињених над лицима српске националности. Ми смо учинили све што је требало да они које сматрамо одговорним за злочине над Србима коначно дођу пред лице правде и изађу пред судије, а како ће се понијети те судије – то не знамо - поручио је Којић.

Којић је рекао да вјерује да ће се под теретом непобитних доказа донијети једине могуће пресуде – осуђујуће, али да има право да буде скептичан с обзиром на рад тог суда.

Он је подсјетио да су, захваљујући Републичком центру, урађене бројне публикације Попис жртава Одбрамбено-отаџбинског рата, монографија "Наша исповијест – Жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995", "Хроника угашених огњишта – Страдање Срба у Подрињу 1992-1996".

Којић је додао да је објављена књига Николе Борковића о страдању беба у Клиничко-болничком центру Бањалука у мају и јуну 1992. под називом "Шта су скривиле", "Дјеца – жртве рата" и низ других значајних публикација у издању Републичког центра који се бори за истину о жртвама протеклог рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана