Којић: Тужилаштво БиХ не реагује на покличе "Алаху екбер" и ратне заставе

ГС
Foto: Инфо Балкан

САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да је невјероватна чињеница да Тужилаштво БиХ не сматра изазивањем националне, етничке и вјерске мржње то што учесници марша у Сребреници носе војне униформе и ратне заставе такозване Армије БиХ, а у Бужиму још и узвикују "Аклаху екбер", док кривичним дјелом квалификује подигнута три прста.

Којић је рекао Срни да судски прогон Срба, између осталог, и због дизања три прста, представља покушај претварања Срба у народ који нема своју историју.

"Срби су једини народ овдје који има дугу историју. Потпуно је невјероватна чињеница да се Тужилаштво БиХ бави студентима који су објавили фотографије са подигнута три прста, јер они очигледно на тај начин желе да униште све оно што је традиција српског народа, а која никога апсолутно не провоцира нити негативно на било кога утиче", истакао је Којић.

Са друге стране, напомиње Којић, сваке године у Бужиму учесници марша иду у ратним униформама и ратним заставама које нису уставна категорије уз покличе "Алаху екбер" и, како каже, буквално провоцирају Србе.

"Ми знамо да су Срби уз те покличе доживјели најстрашније злочине. Присјетимо се озренско-возућког ратишта гдје су припадници одреда жЕл муџахединж, који је био у саставу такозване Армије БиХ, одсјецали главе Србима и за то су многи чак и награђивани", рекао је Којић.

Он каже да Тужилаштво БиХ то не сматра било каквим ширењем националне, расне, етничке или вјерске мржње и не реагује на те ствари, али зато реагује на објаве на друштевним мрежама.

Којић је подсјетио да су и прије неколико дана учесници такозваног "марша мира" ишли кроз Сребреницу у униформама и ратним заставама такозване Армије БиХ, само нису били наоружани.

"На такве ствари очигледно Тужилаштво БиХ никада није реаговало, нити ће када реаговати, већ изгледа служи само као сервис за протјеривање Срба са ових простора и покушај да историјске чињенице не буду засноване на истинама, а да Срби изгубе свој идентитет", сматра Којић.

Тужилаштво БиХ затражило је од Министарства унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево материјал у вези са двије студенткиње, од којих је једна на друштвеним мрежама подигла три прста, а друга објавила фотографију генерала ВРС Ратка Младића, што ће оквалификовати као кривично дјело.

Из кантоналног МУП-а су саопштили да се Тужилаштво БиХ изјаснило да се овај случај квалификује као кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана