Којић: Такозвани извјештај ставља мету на чело преживјелим Србима

Срна
Којић: Такозвани извјештај ставља мету на чело преживјелим Србима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Такозваним извјештајем Меморијалног центра Сребреница "о негирању геноцида у Сребреници" стављају се мете на чело преживјелим Србима и њиховим породицама које муслимански злочинци нису успјели побити у рату, оцијенио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је навео да је такозвани извјештај Меморијалног центра Сребреница на 64 стране једна од многобројних неистина којима се "пере" новац, да су га писале незналице, те да документ има два циља.

"Први је да оправда средства која им је дала Влада Велике Британије која се, важно је истаћи, ограђује од овог такозваног извјештаја наводећи да не представља ставове те владе. Други циљ је да се зачепе уста свима који не мисле као они и који ствари гледају кроз призму истине и чињеница", рекао је Којић Срни.

Он је истакао да је занимљиво да се ни у једном тренутку у овом такозваном извјештају не помињу страшни злочини почињени над Србима из овог краја.

"Врло је занимљиво ко су аутори такозваног извјештаја. Њихове биографије изгледају импозантно само за оне који не познају ове стручњаке", навео је Којић и појаснио да је Един Икановић представљен као правник са вишегодишњим искуством у локалној самоуправи, а да је, у ствари, одрадио само приправнички стаж у општини Сребреница.

Према његовим ријечима, о "стручности" ове екипе људи коју хвали Емир Суљагић у свом предговору говори и чињеница да они не знају ко је Миодраг Линта него да су поред његовог имена ставили слику другог човјека /Драгомира Анђелковића/.

"Да не говорим да су овај такозвани извјештај писали они који су на буџету општине Сребреница, али су им слађе паре које им дају странци", рекао је Којић. Он сматра да би локалне власти требало да санкционишу ове људе, јер је ово директан удар на Републику Српску, Србију, али и све породице убијених Срба из Подриња, а њих је 3.267.

Којић је подсјетио и на најновије пријетње поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића и ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића.

"Тражим састанак код предсједника Српске Милорада Додика јер желим да му пренесем моје виђење ствари, али да од њега лично затражим заштиту за мене и моју породицу, јер након што је мојој мајци стављена мета на чело од Емира Суљагића, они сада иду даље и мета сам им и ја, јер не желим да се покорим њима и њиховом наративу о некаквом геноциду", напоменуо је Којић.

Он сматра да је овај такозвани извјештај свјесно промовисан сада како би се скренула пажња са обиљежавања Дана сјећања на Погром Срба у "Олуји".

"Нећемо ни милиметра одступити од обиљежавања овог догађаја, али ни од раскринкавања овог такозваног извјештаја", поручио је Којић. Меморијални центар Сребреница објавио је јуче на свом сајту извјештај који је, како су навели, забиљежио 90 случајева негирања тзв. геноцида од маја 2022. до маја ове године у објавама медија на интернету и изјавама јавних личности у БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана