Којић: Суд купује вријеме да би Махмуљина држао на слободи

Маријана Миљић Бјеловук
Којић: Суд купује вријеме да би Махмуљина држао на слободи

БАЊАЛУКА – Суд БиХ у случају бившег команданта Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина и вјештачењу документације поступа исто као и у предмету „Добровољачка“, гдје се одлажу заказана рочишта, сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

-Они једноставно купују одређено вријеме. На тај начин желе да Махмуљина држе на слободи и поред правоснажне пресуде- рекао је Којић за „Глас Српске“.

Вјештачење медицинске документације Махмуљина који је осуђен за ратне злочине над Србима на Возући и Озрену ни након два мјесеца није завршено, јер независни вјештак свако мало тражи додатну документацију како би скројио коначан налаз.  

Суд БиХ донио је 18. августа наредбу о вјештачењу медицинске документације Махмуљина, којом је од вјештака тражен налаз и мишљење да ли се може лијечити у БиХ, као и да ли може путовати.

У међувремену је Махмуљин, умјесто у затвор отишао у Турску, наводно на лијечење.

- Суд је 3. октобра запримио налаз вјештака којим је осуђени Махмуљин обавезан да достави одређену додатну медицинску документацију у року од 30 дана, како би се вјештак додатно очитовао - казали су „Гласу Српске“ у Суду БиХ и додали да преузимају законом прописане радње које се односе на упућивање Махмуљина на издржавање казне затвора.

Махмуљин документацију, како су јуче рекли у Суду, још није доставио.

- Суд БиХ на овај начин потврђује да је саучесник у бјекству Махмуљина, да они једноставно покушавају и траже начин да злочинца амнестирају у овом конкретном случају од издржавања затворске казне. Потпуно је невјероватно да је некоме потребно 30 дана да достави медицинску документацију- рекао је Којић и додао да је невјероватно и од самог вјештака да даје толике рокове за достављање документације.

И вјештаци у Српској за област медицине потврдили су „Гласу Српске“ да се било који предмет може завршити за неколико дана, ако је доступна сва документација о случају који је предмет вјештачења.

- Вјештак одмах зна која му документација недостаје те тражи одједном све. Тај случај што свако мало независни вјештак тражи додатну документацију ништа није друго него исмијавање и изругивање народу - казали су вјештаци. 

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Махмуљин је по изрицању казне од осам година напустио БиХ и отишао у Турску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана