Којић: Српски министри да актуелизују хапшење Главаша

ГС
Којић: Српски министри да актуелизују хапшење Главаша

Српски министри и представници власти треба да актуелизују хапшење ратног команданта хрватских снага у Осијеку Бранимира Главаша који је побјегао у БиХ и да раде на његовом враћању у Хрватску, гдје је неправоснажно осуђен на седам година затвора, изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је оцијенио да је срамно да људи осуђени за злочине над Србима јавно говоре како неће да леже у затвору.

- То је наша реалност и слика коју морамо исправљати, јер док год се овакве ствари буду дешавале, српске жртве неће имати мира и неће дочекати правду јер и Тужилаштво и Суд БиХ, а сада видимо и хрватско правосуђе, раде по истој мантри да злочини над Србима немају тежину, да убице и налогодавци "немају имена", а над главом сваког Србина који је носио униформу је суд и робија. То је нешто што се хитно мора промијенити - нагласио је Којић.

Према његовим ријечима, очигледно је да сви раде по мантри одбјеглог генерала такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина и СДА, односно Бакира Изетбеговића, који је свој кадар савјетовао да бјеже од одслуживања казни за злочине над Србима.

- Очигледно је и Главаш схватио да за злочине над Србима нико неће одговарати и да је најлакше побјећи. Знамо да нико то неће тражити и јурити. Убијати Србе је најјефтиније. Српска глава је била најјефтинија. Брине ме чињеница да се то дешава у срцу Европе, да је Хрватска чланица ЕУ, која је дозволила да он изађе из земље - нагласио је Којић за Срну.

Ратни командант хрватских снага у Осијеку Бранимир Главаш, кога је недавно загребачки Жупанијски суд неправоснажно осудио на седам година затвора због ратних злочина над српским цивилима, објавио је на свом Фејсбук налогу да се преселио у БиХ и да се налази у мјесту Дриновци, у општини Груде.

Жупанијски суд у Загребу је на поновљеном суђењу у случајевима "селотејп" и "гаража" 27. октобра неправоснажно осудио Главаша на седам година затвора за ратне злочине над Србима у том граду 1991. године. Главашу тада није одређен истражни затвор због одлуке Уставног суда из 2015. године, према којој је већ одслужио дио казне, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана