Kојић: СНСД ће подржати измјене закона о ВСТС-у

СРНА
Kојић: СНСД ће подржати измјене закона о ВСТС-у

САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а Милорад Којић у току расправе о измјенама Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ истакао је да ће посланици ове странке подржати измјене Закона о ВСТС-у због тога што је добијено позитивно мишљење ресорног министарства Републике Српске о овом питању, јер се измјене не односе само на ниво БиХ, него и на носиоце правосудних функција у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Одговарајући на наводе опозиције да није добро да министар правде у Савјету министара Давор Буноза о овом приједлогу комуницира само са посланицима власти, Којић је навео да уколико посланицима нису јасне измјене закона, било би логично да контактирају предлагача.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сања Вулић рекла је да је најлошије то што људи из правосуђа не поштују законе.

"Намеће се питање зашто их уопште доносимо, имајући у виду хапшења људи које именовао управо ВСТС", рекла је Вулићева током расправе.

Вулићева је истакла да је њен генерални став да буде против свега што се тиче ВСТС-а, судова и тужилаштава, али да ће Клуб СНСД-а подржати измјене.

"Поновићу, мој лични став је негативан, јер ништа није мистичније и мистериозније, јер се закон и правда најмање поштују од стране људи који су из правосуђа", рекла је Вулићева.

Посланик Српског клуба Милан Петковић нагласио је да овај закон није дискриминаторан, наводећи да именовани носиоци правосудних функција нису криви због тога што не могу преузети функције, јер није формирано Одјељење за интегритет ВСТС-а.

"Имамо проблем недостатка судија и тужилаца и овдје се ради о редовним судовима. Грађани трпе због тога што нема судија који ће узети предмете у рад", појаснио је Петковић.

Посланик ДФ-а Милан Дуновић истакао је да ова странка неће подржати измјене Закона о ВСТС-у, јер су материјале за сједницу добили 30 минута прије почетка сједнице, те навео да му је "драго" што је министар појаснио измјене закона посланицима СНСД-а, али не и посланицима опозиције.

Овим измјенама продужава се рок за формирање Одјељења за интегритет ВСТС-а, које би требало бити у функцији од 28. фебруара наредне године, те се наглашавају принципи интегритета носилаца правосудних функција, транспарентност рада, двостепеност при одлучивању и одговорност носилаца правосудних функција, укључујући подједнако судије, тужиоце и чланове ВСТС-а БиХ.

Измјенама и допунама се, између осталог, уређују питања у вези са сукобом интереса чланова ВСТС-а и уводи обавеза судија и тужилаца да пријаве имовину и интересе, као једну од мјера у борби против корупције у правосуђу. Одредбама овог закона се, истовремено, појачава дисциплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана