Којић: Шмитове одлуке немају никакву тежину за Српску

Срна
Којић: Шмитове одлуке немају никакву тежину за Српску

САРАЈЕВО, - Кристијан Шмит се од туристе претворио у србомрзца који покушава да Србе окарактерише као једине кривце у протеклом сукобу, али његове одлуке немају никакву тежину за Републику Српску, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Поводом Шмита најаве да ће проширити и унаприједити закон о негирању геноцида како би се кривично гонили сви који не прихватају да се то догодило у Сребреници, Којић рекао да се Шмитове одлуке не објављују у Републици Српској, те да његове приче немају никакву тежину.

"Чини ми се да у посљедње вријеме његове приче и код неких представника међународне заједнице немају тежину", сматра Којић.

Којић је подсјетио да је Влада Републике Српске формирала међународну комисију која је јасно и недвосмислено утврдила шта се дешавало у сребреничкој регији у периоду од 1991. до 1995. године, али да Шмит жели да направи систем судског протјеривања Срба, да се они процесуирају по сваку цијену.

"Мало им је било све оно што је радио Хашки трибунал, па је сада наставило ово правосуђе", нагласио је Којић и додао да Шмит сада жели да одређене догађаје представи на потпуно другачији начин.

Говорећи о Шмитовој изјави да ће са тужиоцима из Баварске размотрити шта је најбоље предузети против негатора наводног геноцида у Сребреници, Којић је навео да је у потпуности нелегално доводити било кога поред правосудног система.

"Чак и поред правосудног система на нивоу БиХ који је неуставна категорија иде корак даље па доводи наводне тужиоце који немају право да утичу на правни живот", истакао је Којић.

Он сматра да Шмит шаље још једну ружну поруку да по сваку цијену жели да задржи абнорамално велику плату коју прима у БиХ, чак и за некога ко у Њемачкој обавља највише функције.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио нити појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Иако Комисија не сматра убиства која су се догодила око Сребренице геноцидом, она уважава чињеницу да су хиљаде људи углавном ратних заробљеника убијене на најстрашнији начин и да одговорне за ове гнусне злочине треба казнити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана