Којић: Шмит кренуо у обрачун са Српском и њеним институцијама

Срна
Којић: Шмит кренуо у обрачун са Српском и њеним институцијама

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Кристијан Шмит је кренуо одлучно у напад на Републику Српску, али и на сваког Србина, и очигледно не намјерава да стане што потврђује и његов позив да се провјери ратна улога предсједника Народне скупштине Републике Српске, што је само наставак притиска на Суд БиХ, рекао је Срни предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца Бранимир Којић.

-Шмит је прво кренуо на представнике српских жртава, па онда на предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске. Ко је сљедећи? Предсједник Владе, српски члан Предсједништва БиХ, министри, посланици? -упитао је Којић.

Он је напоменуо да, чим се јави нека организација коју финансира Запад са позивом на линч Срба, Шмит одмах реагује јер мисли да у БиХ постоји високи представник, да је чак умислио да је он на тој позицији па покушава да изиграва неки важан фактор овдје.

-Нисмо имали прилику да чујемо да спомиње ратну улогу на примјер Шефика Џаферовића у злочинима над немуслиманским становништвом у Музичкој школи у Зеници - истиче Којић.

Навео је да се Шмит није оглашавао да тражи улогу Џаферовића у злочинима на ширем подручју Зенице гдје су припадници одреда "Ел муџахедин" одсијецали српске главе и његову сарадњу са иранским генералом Касемом Сулејманијем.

-Нисмо чули да је Шмит питао Суд БиХ како је могуће да у пресуди Сакибу Махмуљину ниједном није поменут Џаферовић, мада и птице на грани знају његову улогу, о чему је својевремено говорио и Мирсад Кебо који је предао документацију Тужилаштву БиХ о умијешаности Махмуљина и Џаферовића у злочине на подручју Возуће - рекао је Којић.

Којић каже и да јавност није чула да је Шмит питао некога гдје је Махмуљин.

-Нисмо чули да позива на проналазак Махмуљина за којег знамо да је био само параван којим се прекрила улога Џаферовића уз обећање да неће одлежати дан у затвору -рекао је Којић.

Подвукао је да је "доста  више сатанизовања Срба јер ово постаје неиздрживо!“

- Сваки Србин који је у рату носио пушку је по Шмиту и његовим истомишљеницима ратни злочинац, а сви муслимани за које докаже да су до лаката окрвавили руке убијајући Србе, за њих су партнери са којима се треба разговарати о будућности БиХ, односно унитарне БиХ - оцијенио је Којић.

Сматра да нико од српских званичника не треба да се одазива на евентуалне позиве Суда БиХ који је све осим институције која ради по праву и правичности.

-То је само добро наоружано снајперско гнијездо са којег се пуца по српском народу и Републици Српској -закључио је Којић.
Шмит је за „Глас Америке“, упитан да ли ће уважити захтев Института за истраживање геноцида Канада (ИГК) и санкционисати Ненада Стевандића забраном обављања било које политичке функције јер је уврштен на америчку црну листу због подстицања доношења закона којим се не поштују одлуке високог представника, Шмит је истакао да је о тим питањима говорио 11. јула у Сребреници и да треба провјерити Стевандићеву улогу за време рата.

-Заједнички морамо постићи да људи који су починиоци кривичних дјела, ратних злочина, злочина против човјечности или геноцида, не могу бити на јавним позицијама у БиХ. Ту мјеру треба примијенити на свакога, када је ријеч о понашању било кога из периода рата, па и на Стевандића - рекао је Шмит.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана