Којић: Рационална и реална одлука о ултиматуму који је дат Уставном суду

Срна
Којић: Рационална и реална одлука о ултиматуму који је дат Уставном суду

САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је Срни да је рационална и реална одлука политичких представника Републике Српске којом је Уставном суду БиХ дат рок да повуче неуставно донесену одлуку, јер Српска неће погазити оно што је крвљу стечено.

Којић је рекао да је Уставни суд, брисањем одредбе у Правилу о одгађању сједнице, донио неуставну одлуку у којој покушава да обезбиједи своју функционалност у доношењу будућих неуставних одлука без представника једног конститутивног народа.

"Морамо нагласити да се настоји направити атмосфера из 90-их година у смислу доношења одлука на нивоу БиХ без представника српског народа", рекао је Којић и додао да је то у супротности са правним поретком и правним системом.

Којић је рекао да је посљедња одлука Уставног суда БиХ само још једна потврда се та правосудна институција не бави уставношћу закона и законитошћу подзаконских аката, већ искључиво спровођењем политика на штету српског народа и против уставних права Републике Српске.

Он је истакао да ја било неопходно да представници политичких партија које чине власт у Републици Српској донесу одлуку којом траже да Уставни суд БиХ укине своју одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије.

"Република Српска кроз своја законодавна тијела, у случају да Уставни суд не поступи по захтјеву, штити интересе Републике Срспке, а превасходно свих грађана који живе и партиципирају Републици Српској", појаснио је Којић.

Он је додао да је то рационална и реална политика.

"Сви из Сарајева и међународне заједнице, који су мислили да ће Република Српска погазити све оно што је крвљу стечено, грдно се варају. То показују и овакви захтјеви према Уставном суду", поручио је Којић.

Он је навео да је и раније постојало наметање одлука и развлашћивање Устава од високих представника, као што је то данас од стране "туристе" Кристијана Шмита.

Којић је закључио да Уставни суд БиХ нема легитимитет да ради, али да себи легитимитет покушава дати неуставним одлукама и на тај начин кршити основни постулат Устава БиХ, а то је конститутивност народа и заступљеност свих народа у институцијама на нивоу БиХ.

Уставни суд БиХ је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је јуче да Уставни суд БиХ до петка, 23. јуна, у подне укине своју одлуку о измијени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије, те да не одлучује ни о једном питању док се не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана