Којић: Процесуирати одговорне за лажи о Сребреници

Srna
Којић: Процесуирати одговорне за лажи о Сребреници

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је Срни да Окружно јавно тужилаштво у Бијељини треба да спроведе истрагу о људима за које се наводи да су живи, а уписани су да су као жртве страдали у Сребреници, затим на основу истраге да донесе тужилачку одлуку и да се одговорни процесуирају за лажи и манипулације.

Којић је истакао да овај предмет не треба остати само на саопштењу Тужилаштва да је формиран, јер то значи само да је пријава запримљена и ништа више од тога.

Он је рекао да је формирање предмета у вези са списком из ЦИПС-а људи за које се наводе да су живи, а уписани су као жртве најбоља потврда да су се у Сребреници дешавале озбиљне манипулације већ након краја рата у БиХ.

"Чињеница је да постоје лица која су жива, а воде се као страдали у Сребреници најбоље доказује да су озбиљне манипулације рађене са циљем стварања лажне слике о догађајима из јула 1995. године, што сигурно и на сваки начин заслужује потврду и обавезу, прије свега да се ти наводи истраже и да се одговорни процесуирају за све манипулације", навео је Којић.

Према његовим ријечима, то је и потврда да су Бошњаци жељели да направе мит о Сребреници како би на тај начин покушали стигматизовати комплетан српски народ и довели у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику.

Којић је раније изјавио да је на спомен-обиљежју у Поточарима уписано 816 имена која се никада нису водила у пријератној бази грађанских стања, евиденцији као што је данашњи ЦИПС.

Окружно јавно тужилаштво Бијељина формирало је предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи за које се наводи да су живи, а уписани да су као жртве страдале у Сребреници, речено је Срни у овом тужилаштву.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да су на надгробним плочама у Меморијалном центру у Поточарима уписана имена људи који су живи и који се налазе у специјалној евиденцији ЦИПС-а у БиХ, те је на конференцији за новинаре у Сребреници показао списак из ЦИПС-а на којем се налазе 87 лица која су жива, а чија су имена подведена под жртве злочина у Сребреници.

Срна је објавила списак 87 лица чија су имена уклесана на спомен-плочама у Меморијалном центру, а евидентирана су у новој бази ЦИПС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана