Којић: Приједлогом закона о међународним уговорима дискредитује се парламент

Срна
Којић: Приједлогом закона о међународним уговорима дискредитује се парламент

САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је током расправе о Приједлогу закона о склапању и извршавању међународних уговора, да овај законски приједлог има одредаба које дискредитују улогу парламента, те да га у таквом облику не треба подржати.

"У Уставу је наведено да Предсједништво БиХ не може ратификовати ниједан уговор без сагласности Парламенатрне скупштине БиХ", подсјетио је Којић, наводећи мањкавости законског приједлога.

Он је поручио да се не смије дозволити да се уставна одредба Парламентарне скупштине БиХ брише из Закона.

Којић је између осталог као мањкавост приједлога навео и то да Предсједништво БиХ не може ни да повуче резерву, претходно стављену на уговор.

"Не би било нормално да гласамо за нешто што је одузимање надлежности парламента, а посебно за нешто што је у супротности са Уставом БиХ", појаснио је Којић.

Посланик СДС-а Дарко Бабаљ рекао је да не зна како ће посланици његовог клуба гласати.

Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић је, образлажући Приједлог закона, рекао да се овим рјешењем настоји убрзати процедура закључивања уговора, те да су предвиђени и законски рокови за поступање надлежних органа.

Он је рекао да је ријеч о законском акту којим се уређује поступак закључивања и извршавања међународних уговора и друге радње у вези са међународном уговорима које закључује БиХ, те се обезбјеђује примјена поштовања принципа транспарентности, одговорности, ефикасности и економичности, као и професионалности и непристраности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана