Којић: Престати са притисцима и што прије осудити злочинце над Србима

Срна
Којић: Престати са притисцима и што прије осудити злочинце над Србима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да у име породица које представља тражи да Суд БиХ не подлијеже притисцима у вези са предметом Јошаница, као и да његова динамика буде много бржа од суђења некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и многим другим у којима се отезањем свјесно штите убице Срба.

Којић је рекао Срни да су муслиманска удружења и медији у посљедње вријеме покренули тоталну кампању и напад на све који говоре о српским жртвама, али и апсолутног негирања злочина почињених над Србима.

"Вјетар у леђа им дају Денис Бећировић и Жељко Комшић који негирају сваку српску жртву, чак иду дотле да све убијене Србе у Јошаници називају агресором", нагласио је Којић.

Којић је рекао да је због оптужнице за Јошаницу Мурат Тахировић из удружења такозваних жртава и свједока геноцида у федералним медијима наставио притиске на Суд и Тужилаштво БиХ.

"Очигледно да су им међународни финансијери и стране амбасаде дали знак да на сваки могући начин нападају Републику Српску, али и Србију, јер како он /Тахировић/ тврди Тужилаштво БиХ ради по наредби Београда, директно оптужујући /предсједника Србије/ Александра Вучића да наставља политику Слободана Милошевића", нагласио је Којић.

Којић је рекао да муслиманска удружења и медији помињу и случај "Добровољачка" гдје поново врше притиске на главног тужиоца Миланка Кајганића тврдећи да жели да докаже да колона није била легитимни војни циљ.

"На тај начин се Тахировић и њему слични, али и федерални медији директно мијешају у рад Суда БиХ и директно стају на страну оних који су чинили злочине над Србима", указао је Којић.

Којић је навео да се велика прашина подигла и у вези са фотографијом која је грешком приказана на овогодишњем обиљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", али да ни Тахировић, ни Комшић, нити Бећировић не поменуше нити једном ријечју фотографију покојне Добрине Продановић која држи лобању свог сина Живана, а коју су страни медији представили као фотографију муслиманске мајке.

"О томе се и даље ћути у Федерацији. То им је тада послужило и о томе сада треба да се ћути. И међународна заједница ћути - то је за њих мање битно јер је ипак српска мајка на тој фотографији. Само ћемо их подсјетити да ни Добрина није дочекала правду за убијеног сина, као ни многе српске мајке", указао је Којић.

Он је поручио да правосудне институције не подлијежу оваквим притисцима и да што прије осуде злочинце над Србима.

Којић је истакао да жртве, али и породице жртава Јошанице заслужују истину.

"Заслужују да сви зликовци и убице буду процесуирани и кажњени адекватно. Ми нећемо престати да инсистирамо на томе, неће нас уплашити ни пријетње, ни притисци које трпимо свакодневно", нагласио је Којић.

Он је напоменуо да је посљедња у низу пријетњи од ЛОТ тима Еуфора који се није сјетио да тражи састанке са породицама српских жртава када су им упућиване пријетње.

"То је тада било небитно, а сада желе да чују зашто ми некоме пријетимо иако немају нити један једини доказ за то, осим медијских спинова и замјене теза медија из Федерације који су за њих релевантни", закључио је Којић.

Тим тужилаца Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ која их терети за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени. Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана