Којић: Потврђена исправност одлука законодавних органа Српске

СРНА
Којић: Потврђена исправност одлука законодавних органа Српске

САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић оцијенио је да је Уставни суд БиХ одлуку да брише своје правило донио да би дао одређену врсту легитимитета у доношењу будућих неуставних одлука, те да се потврдила исправност одлука које доносе највиши законодавни органи Републике Српске.

Уставни суд БиХ саопштио је данас да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Којић сматра да је Уставни суд БиХ одавно зрео за реформу и за спровођење одребе Устава о начину избора страних судија.

"Управо у том правцу би требало да се понашамо и да Уставни суд уствари буде неко ко тумачи уставност закона и подзаконских акта, а не да буде неко ко ће у потпуности измијенити структуру Устава од оне која је утврђена Дејтонским мировним споразумом, односном његовим Анексом четири", рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ не жели бити самокритичан, већ мотивисан различитим центрима моћи у доношењу одлука, како је то чинио и раније.

"Мислим да би они требало да као тумачи Устава кажу зашто се није кренуло у процедуру доношења закона о избору страних судија. Али, то им не пада на памет јер управо те стране судије из тих центара моћи заједно са бошњачким судијама Уставног суда спроводе антиуставне и антидејтонске политике и производе највећу кризу", рекао је Којић.

Он је напоменуо да је Народна скупштина Републике Српске дала препоруку, односно усвојила 26. априла закључак којим позива судије Уставног суда БиХ из реда српског народа да поднесу оставкем, те да је у складу с тим судија Златко Кнежевић донио одлуку, што није уопште у супротности са Уставом.

"Они кажу да је то највећа криза у посљедњих 28 година, али очигледно заборављају и треба их подсјетити да су њихове потпуно неуставне одлуке које доносе у којима су се ставили у улогу уставотворца, производиле у континуитету највећу кризу од завршетка трагичног сукоба у региону БиХ", рекао је Којић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана