Којић: Одлука о забрани скупа донесена уз асистенцију западних амбасада

Срна
Којић: Одлука о забрани скупа донесена уз асистенцију западних амбасада

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Одлуком о забрани одржавања скупа подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику испред Суда и Тужилаштва БиХ, у Федерацији БиХ су још једном показали да су и лијева и десна рука западних амбасада које су кренуле у отворени рат против Срба, оцијенио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

- Мозак свега су стране амбасаде које су кренуле у отворени рат против Срба и то морају сви да схвате. Уколико не схватимо, може доћи до потпуног нестанка Срба са ових подручја - упозорио је Којић.

Он је оцијенио да је Сарајево овом забраном показало своју “мултиетничност”, своју причу о правима Срба у ФБиХ чији је број поражавајуће мали, као и да Срби нису безбједни у том ентитету, док Република Српска показује све потпуно супротно.

- МУП Републике Српске обезбјеђује и штити муслимане који сваког јула проносе ратне заставе кроз Сребреницу, али и цјело Подриње, а требали би их похапсити јер они провоцирају преживјело српско станивништво које није побио ратни комадант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и његови монструми. О томе се ћути - нагласио је Којић.

Он сматра да о синхронизованом застрашивању Срба и покушају прекрајања историје говори и скрнављење спомен-плоче на Врацама само дан прије забране овог окупљања, што сигурно није случајно.

Којић је поручио да се Срби морају дозвати памети и ставити националне интересе као приоритет, а да је један од тих приоритета и покретање питања оваквог суда који је уз политичаре којима би требао да суди за ратну прошлост “главна осовина машине која меље све што је српско и што се дрзне да гласно каже истину”.

- Позивамо их нека подигну оптужницу против сваког Србина, јер им сви сметамо, али им поручујемо да нас не могу осудити ни уплашити својим оптужницама. Преживио је српски народ и веће злотворе од ових данашњих, преживјећемо и њих и живјећемо у слободи за коју су се борили наши најмилији! Због њихових жртава немамо право да одустанемо и покоримо се исламистима и западној булументи која жели да нестанемо са наших вјековних огњишта, јер имају своје интересе овдје - нагласио је Којић.

Из МУП-а Сарајевског кантона саопштено је да је полиција забранила за сутра најављени протест, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ “због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога”.

Предсједник овог одбора поднио је 24. августа захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана