Којић: Мирсад Стрика 90-их судио Србима у монтираним процесима

Срна
Којић: Мирсад Стрика 90-их судио Србима у монтираним процесима

БАЊАЛУКА - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је судија Мирсад Стрика, који је одређен да пред Судом БиХ води процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, током деведесетих година судио Србима у монтираним процесима.

"Стрика је један од ратних кадрова против којег сам као директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица 2017. године поднио пријаву Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ у смислу непостојања могућности да се обезбиједи основни постулат носиоца правосудне функције, а то је да функцију обавља одговорно, савјесно и непристрасно", рекао је Којић за АТВ.

Он је навео да је ВСТС негативно одговорио на његову пријаву са намјером да има кадар који ће учествовати у монтираним процесима.

Којић је рекао да је Стрика, између осталог, био судија Окружног војног суда у Зеници као и у Сарајеву, те да је из извјештаја, докумената и изјава свједока јасно да је учествовао у монтираним процесима против Срба који су завршавали у затворима и логорима.

"Изјаве свједока су забиљежене и у Хашком трибуналу", рекао је Којић.

Он је истакао да је јасно да је улога и задатак Стрике да учествује у монтираном процесу против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника".

Којић је рекао да оптужница против предсједника Српске није смјела ни бити подигнута, а касније ни потврђена.

"Није случајно Јасмина Ћосић Дедовић била судија за претходно саслушање и није случајно ратни кадар судија Мирсад Стрика додијељен да буде судија појединац у предмету против предсједника Републике Српске", рекао је Којић.

Он је навео да је систем за аутоматско управљање предметима у судовима и тужилаштвима /ЦМС систем/ наводно додијелио предмет Стрики, те истакао да ништа што се дешава у Суду и Тужилаштву није случајно.

"Стрика је судио у монтираним процесима против Срба деведесетих година, а данас суди предсједнику Републике Српске", рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана