Којић: Генералу Младићу обезбиједити лијечење у Србији или Русији

Срна
Којић: Генералу Младићу обезбиједити лијечење у Србији или Русији

БАЊАЛУКА - Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Републике Српске Милорад Којић затражио је од Хашког мехенизна да, због погоршаног здравственог стања, хитно пусти генерала Ратка Младића, како би му било обезбијеђено адекватно лијечење у Србији или Русији.

"Плашим се да Хашки механизам иде у правцу да то не обезбиједи и да генерал Младић доживи лош крај.

То се, међутим не смије десити", изјавио је Срни Којић. Према његовим ријечима, Хашки механизам се понаша као екстериторија која је искључена из поштовања основних људских права и међународних конвенција.

"Годинама се крше основна људска права генерала Младића – да му се обезбиједи адекватна здравствена заштита", нагласио је Којић.

Он подсјећа да је здравствено стање генерала Младића у континуитету лоше, те да је имао неколио можданих удара и много других проблема.

"Оно што јесте чињеница је, што се показало и у случају бившег предсједника Српске Аутономне Области Крајина Радослава Брђанина да у оквиру притворске јединице Хашког механизма здравствена заштита функционише по принципу љекара опште праксе и да немају адекватну здравствену заштиту у складу са њиховим стањем", нагласио је Којић.

Којић каже да у сваком нормалном затворском систему у свијету, уколико је стање затвореника погоршано и захтијва специјалистичку његу, то лице буде упућено на блничко лијечење код специјалисте. Он истиче да одбрана генерала Младића већ дуже тражила и да у Хашки механизам дође независна група љекара која би утврдила његово стварно здравствено стање и одредила му адекватну терапија, али је то одбио предсједник Механизма.

"Он је на тај начин директно утицао на погоршање здравственог стања генерала Младића", упозорио је Којић.

Здравствено стање генерала Младића поново се погоршало, па је прије осам дана због јаких болова и опште слабости пребачен у цивилну болницу у Хагу, одакле је у четвртак, 8. септембра, враћен у затворску болницу у Трибуналу.

Дарко Младић, син некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића, рекао је да је ситуација у којој се налази његов отац због погоршања здравственог стања изузетно озбиљна, али да се, упркос томе, нада позитивном исходу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана