Којић: Дудаковић мора да буде у затвору

Srna
Foto: Srna

Некадашњи командат Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић мора да буде у затвору јер се против њега води процес, а не да држи ратнохучшачке говоре, изјавио је Срни предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је подсјетио да Дудаковић "машала" по Федерацији, држи ратнохушкачке говоре, сије мржњу према Српској, Србе директно назива душманима док се процес који се већ претворио у фарсу против њега одлаже у недоглед.

Он не вјерује да ће Дудаковићу сутра бити одређен притвор, сматра да је захтјева да му буде изречена та мјера само нови трик којим се играју Суд и Тужилаштво БиХ.

- Суд БиХ ће сутра показати да је он под њиховом заштитиом. Ако не буде затворен, то ће бити и пресуда у процесу против њега, а то је ослобађајућа и још једно гурање прста у око правди и истини - истакао је Којић.

Уколико Суд БиХ покаже да се игра са српским жртвама, Којић је рекао да ће тражити састанак у Суду, а није искључио ни радикалније видове борбе како би судије натјерали да раде по праву и закону.

Према његовим ријечима, сутра ће бити пробни тест како ће да реагује јавност на евентуално пуштање Дудаковића које би било катастрофално.

- Сљедеће што се може очекивати је да се Дудаковић упути ка осуђеном Сакибу Махмуљину и да и он избјегне робију - додао је Којић.

Тужилаштво БиХ предложило је одређивање притвора некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, потврђено је данас Срни у Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва су појаснили да се приједлог за одређивање притвора Дудаковићу тражи због кршења мјера забране.

Дудаковић је прије неколико дана, поводом обиљежавања годишњице формирања такозване Армије БиХ, одржао говор у сарајевској општини Нови Град, гдје је причао о "босанском инату", злочинима, геноциду, опомињао "душмане" да "патриоте и те како све памте", позивао Бошњаке "на јединство и спремност на одбрану државе".

Оптужница терети Дудаковића и остале за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана