Којић: До када ће суд бих крити и амнестирати ратне злочинце?

Срна
Којић: До када ће суд бих крити и амнестирати ратне злочинце?

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је Срни да Суд БиХ и даље не даје информације докле се стигло са потрагом и изручењем ратног злочинца Сакиба Махмуљина из иностранства на одслужење срамно мале казне за све оно за шта је крив.

"Исти тај Суд БиХ је Махмуљина амнестирао одговорности за злочине над 56 припадника Прњаворске бригаде на Озрену на коти Подцјелово", подсјетио је Којић.

Он је рекао да су од првог дана суђења Махмуљину, Суд БиХ, али и Тужилаштво БиХ очигледно правили пропусте који су на крају резултирали тиме да овај злочинац избјегне одслужење казне.

"Поново ћу поновити и случај Кемала Мехмедовића који је по нашим информацијама у Аустрији, а за вријеме рата је зарађивао тако што је Насеру Орићу доносио одсјечене српске главе", истакао је Којић.

Он је напоменуо да је недопустиво да се поједина суђења пред Судом БиХ одуговлаче мјесецима и годинама, попут суђења Ејупу Ганићу и другима чије жртве на правду чекају више од три деценије.

Којић је поручио, у име Републичке организације породица које представља, да од Суда траже да им што прије одговори докле се стигло са потрагом за овим злочинцима, и напоменуо да ће у супротном радикализовати своје видове борбе, јер неће више да трпе и чекају.

"Сваки дан нам умиру сви они који могу свједочити, мајке које желе да дочекају правду. Доста је више понижавања српских жртава, понижавања породица погинулих, породица несталих, имамо право на правду на истину", нагласио је Којић.

Он је поручио да породице никада неће одустати од права на правду, па макар та борба трајала док год постоји и посљедњи Србин.

"За домовину Републику Српску животе су дали наши најмилији. Због тога нећемо дозволити да они који су убијали наше сроднике на најмонструозније начине данас буду слободни људи, да путују по свијету, обављају високе функције", поручио је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана