Којић: Боље мирни разлаз, него на силу одржавати дубоко подијељену земљу

СРНА
Којић: Боље мирни разлаз, него на силу одржавати дубоко подијељену земљу

СРЕБРЕНИЦА - Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић очекује да ће и Бошњаци коначно схватити да је боље да дође до мирног разлаза у БиХ него да се на силу одржава ова дубоко политички, географски, економски и безбједносно подијељена земља.

"Ми смо свакако подијељени и боље би било за све да се разиђемо. Више бисмо се уважавали јер не бисмо више имали разлога за свађу, а имали бисмо и много мање трошкове финансирања некорисног и гломазног државног апарата и непотребних агенција", рекао је Којић Срни.

Он је истакао да сви виде да заједнички живот у БиХ није могућ.

"Како живјети са неким ко има болесну амбицију да нас понизи, уништи или потлачи, да доминира над српским народом и наметне нам кметовски статус негирајући нашу историју, омаловажавајући нашу традицију, окривљујући, сплеткарећи и користећи се разним незаконитим средствима да обезвриједи све што је српско?", упитао је Којић.

Према његовом мишљењу, најбоље рјешење за све народе у БиХ је мирни разлаз.

"Иво Андрић је давно описао Босну као земљу мржње и то се и до данас потврђује кроз историју. Ако се цивилизовано разиђемо, а већ смо географски подијељени, онда нико никоме неће сметати и мржња ће спласнути. Економска сарадња и борба за изградњу бољег живота може бити мотив за позитивну развојну утакмицу међу будућим националним заједницама, односно новонасталим државама на простору садашње БиХ која оваква никоме не одговара", рекао је Којић.

Он је нагласио да је недавна иницијатива и кампања о резолуцији о Сребреници обављена мимо закона БиХ и прописаних процедура, што је довело до доношења политичке резолуције, која је у супротности са научним доказима и то дефинитивно показује да није могућ заједнички живот у таквој БиХ.

"Муслиманска страна уз помоћ Запада и његових сателита хоће да потпуно обесправи српски народ, прогласи га геноцидним и укине Републику Српску, која је једини гарант слободе Србима са лијеве стране Дрине. Зашто им је стало да живе са нама ако смо геноцидни, а знамо да нисмо", истакао је Којић.

Он је указао да се са таквима не може живјети у истој кући јер се континуирано Срби за све окривљују, а починиоци злочина над српским народом у посљедњем рату још штите, опструишу истраге и судске процесе за злочине над Србима.

"Браћа се подијеле и раздвајају, а камоли народи који се не подносе, немају међусобног повјерења јер су три пута међусобно ратовали у једном вијеку", рекао је Којић и додао да су Срби увијек били принуђени да се бране од погрома и уништења.

Према његовим ријечима, свима је јасно да је резолуција о Сребреници политичка одлука донесена под притиском и уцјенама Запада на слабије и сиромашније земље и да ју је, упркос томе, изгласала мањина, што показује да она нема везе са реалности и истином.

"Сва процедура је проведена незаконито и мимо воље конститутивног српског народа у БиХ, те мимо било каквих научних доказа. Ми вјерујемо у доказе независне стручне међународне комисије која је показала да геноцида није било", наглашава Којић.

Он је рекао да Бошњаци све раде самовољно игноришући Устав и законе БиХ за коју се наводно боре, јер хоће по сваку цијену да узурпирају сву власт и имовину у БиХ, да измијене њену историју и затру српску културу и традицију како би успоставили апсолутну власт у БиХ.

Којић је истакао да Бошњаци својатају БиХ да је само њихова, занемарујући српски и хрватски народ који су конститутивни и већински власници имовине у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана