Који су све пропусти забиљежени у посљедњој години мандата Бисере Турковић

Ведрана Кулага Симић
Који су све пропусти забиљежени у посљедњој години мандата Бисере Турковић

САРАЈЕВО - Министарство иностраних послова (МИП) БиХ зарадило је, према до сада објављеним ревизорским извјештајима за 2022, најгору оцјену, а осим што је настављено запошљавање и трошења новца мимо прописа и лимита, откривено је да је крајем прошле године закључен уговор о физичком обезбјеђењу објекта у Бразилији, о којем нико у сједишту није знао ништа.

МИП, на чијем је челу лани била Бисера Турковић, је једина институција, од 45 до сада ревидираних на нивоу БиХ, која је добила ревизорско мишљење са резервом и за финансијску дисциплину и за поштовање прописа, односно усклађеност са актима које доносе виши органи власти, с тим да им је, уз то, скренута пажња и на бројне друге грешке у корацима које праве годинама.

У министарству је радило 469 особа, а у каси су имали готово 60 милиона, од чега су прошле године потрошили нешто више од 54 милиона.

МИП је половином 2022. упутио у процедуру усвајања измјене Правилника о унутрашњој организацији с циљем стварања услова за отварање десет ДКП-ова у складу са ранијим одлукама Предсједништва БиХ, од Албаније, Кеније, Словачке, Бразила, Туниса и између осталог, генералних конзулата у Ријеци (Хрватска) и Новом Пазару (Србија).

- Савјет министара то није разматрао до завршетка ревизије, односно априла 2023. године - истакли су ревизори.

Посебан дио извјештаја је посвећен, како је наведено, закљученом уговору о физичком обезбјеђењу објекта у Бразилији.

- Током ревизије презентован нам је уговор од 22. децембра 2022, вриједан 135.837 КМ годишње, који је закључио амбасадор БиХ у Ослу који је уједно и члан заједничке Комисије сукцесора бивше СФРЈ по питањима из Анекса Б споразума. Презентовано је и документовано да није имао овлашћење за потписивање уговора који је закључен на годину и аутоматски се продужава уколико не постоје супротне изјаве уговорних страна најмање 30 дана од истека рока - пише у извјештају.

Ријеч је о дипломати Бакиру Садовићу, а према документацији, прије закључења уговора нису испоштоване процедуре у министарству у погледу планирања и обезбјеђења новца. Одсјек за финансије, ни Сектор за опште послове у цјелини, није био укључен у припремање и закључивање уговора, а према једном допису од 12. јануара 2023. године ни министар ни његов кабинет нису били упознати са закључењем уговора.

Постоји мишљење Правобранилаштва БиХ од 22. децембра да се наведени уговор може закључити, а амбасадор је дао писмено изјашњење разлога потписивања уговора.

- Главни разлог је потреба обезбјеђења објекта који је Споразумом о сукцесији бивше СФРЈ припао БиХ и у који је БиХ ступила у посјед у новембру 2021. Потреба обезбјеђења, према наводима амбасадора, се јавила усљед честих илегалних упада на посјед, по препоруци Амбасаде Србије у Бразилији, а што је обавеза и у складу са правилима земље пријема те другим актима који се тичу спровођења Споразума о сукцесији - наведено је у извјештају у којем су ревизори препоручили руководству да детаљно испита све околности које су довеле до закључивања уговора, односно да предузму све неопходне активности у складу са важећим прописима с циљем заштите интереса министарства.

И поред вишегодишњих препорука ревизије поново је констатовано да приликом путовања није било рационалности те потпуног документовања сврхе и намјене коришћења јавних средстава. Утврђено је да је на одређена путовања ишао већи број особа те да су поједина трајала неуобичајено дуго, а путовало се од Аустралије, САД, Тајланда, до Малезије, Сингапура, Малдива те Балија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана