Које су посљедице арбитражне одлуке у спору против "РиТЕ" Угљевик?

ГС
Које су посљедице арбитражне одлуке у спору против "РиТЕ" Угљевик?

Јавно предузеће Рудник и Термоелектрана "Угљевик" мора да исплати 67 милиона евра Холдингу словеначких хидроелектрана и убудуће ће им испоручивати чак трећину струје коју произведе.

Ову информацију је потврдио министар енергетике Петар Ђокић, позивајући се на пресуду коју је донијело Арбитражно вијеће у Београду. Ријеч је о обавези насталој у вријеме бивше СФРЈ, када је постојао споразум о удруживању рада и средстава тадашње државе.

Одлука Арбитражног вијећа стигла је у РиТЕ "Угљевик" 4. јула, а предузеће има рок од 30 дана да измири обавезе.

Бројна питања без одговора

Међутим, након ове информације, односно арбитражне одлуке, отворена су бројна питања на која нико не одговора.

Из којих средстава ће бити плаћено 67 милиона евра? Да ли РиТЕ "Угљевик" мора Словенцима да испоручује електричну енергију трајно или само одређен временски период? Како ће се то одразити на јавно снабдијевање домаћих потрошача? Како ће се то одразити на пословање комплетне Електропривреде РС?

Вршилац дужности директора РиТЕ "Угљевик", Дико Цвјетиновић, недоступан је за образложење, а управа се није оглашавала. Једино су послали кратко обавјештење акционарима о пресуди, које је објављено на сајту Бањалучке берзе, али без арбитражне одлуке.

У "Електропривреди РС" нису могли да одговоре на питања јер је генерални директор Лука Петровић одсутан. Извршни директор за јавно снабдијевање у ЕРС, Зоран Вуковић, каже да није надлежан за ову тему.

С друге стране, познато је то да је трећина произведене електричне енергије у РиТЕ "Угљевик" отприлике једнака укупној количини електричне енергије коју "Електропривреда РС" извезе. По доступним подацима, ЕРС је прошле године извезла 536 гигават часова електричне енергије, док је РиТЕ "Угљевик" произвео 1.499 гигавата.

Ђокић: Морају наћи начин да изврше обавезу

Дакле, ако се посматрају ови подаци, онда ЕРС неће више имати вишак електричне енергије коју ће моћи да продаје на слободном тржишту. Јер постоји обавеза, како је рекао министар Ђокић, да се трећина произведене електричне енергије испоручује Словенцима. Једино што је позитивно у цијелој овој причи јесте то да ће струја Словенцима бити испоручивана по тржишним цијенама.

– Ово ће бити терет за РиТЕ "Угљевик" и они морају наћи начин како ту обавезу да изврше, а ријеч је о обавези насталој у вријеме бивше СФРЈ, када је постојао споразум о удруживању рада и средстава тадашње државе – рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да арбитража коју је покренуо Холдинг словеначких хидроелектрана траје дужи низ година, те да постоје два спора – један пред Арбитражним трибуналом у Вашингтону, а други у Београду.

Поводом ове арбитражне одлуке, која је обавезујућа за РиТЕ "Гацко", огласила се још само синдикална организација овог зависног предузећа ЕРС, јер су забринути за властити статус због финансијског удара.

Синдикат тражи да се и Влада укључи у рјешавање проблема

Огласили су се саопштењем, а предсједник Синдикалног одбора, Бобан Беновић, није имао времена да разговара већ је послао ново саопштење у којем тражи да се већински власник, односно Влада РС, укључи у рјешавање проблема, преноси Српскаинфо.

– Након одлуке Арбитражног вијећа у Београду, којом је ријешен дугогодишњи спор који имамо са Електрогосподарством Словеније на начин како је ријешен, ми као синдикат смо тражили хитан састанак са управом нашег предузећа. Очекујемо да чујемо конкретна рјешења, а пружићемо пуну подршку послодавцу, јер се ради о проблему који датира још из времена изградње ТЕ. Али, све под условом да радничка права, број запослених као и социјално- економски положај наших радника не буде доведен у питање – наводи се у саопштењу Синдиката.

Очекују да руководство РиТЕ "Угљевик" у што скорије вријеме уђе у преговоре са Словенцима, а свакако очекују и помоћ како Матичног предузећа, тако и Владе РС као већинског акционара.

– То смо још почетком јуна тражили, јер није реално очекивати да РиТЕ "Угљевик" сам носи терет нечега што вуче коријене још из СФРЈ. Све институције на свим нивоима се морају укључити у рјешавање овог проблема – наводе у Синдикату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана