Код нотара без родних листова, ево и од када

Маријана Миљић Бјеловук
Код нотара без родних листова, ево и од када

БАЊАЛУКА - Грађани Републике Српске од новембра више не би требало да нотарима доносе изводе из матичних књига јер ће они моћи приступити тим подацима помоћу неколико кликова.

Влада РС је на посљедњој сједници усвојила информацију о коришћењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига у сврху обављања нотарске службе у Српској, а та вијест обрадовала је нотаре.

- Та одлука значи пуно како за нотаре, тако и грађане Српске. Дакле, сви грађани који користе услуге нотара, а прије или касније користе их сви, морају доносити неки од извода из матичних књига, или рођених, вјенчаних, умрлих или увјерење о држављанству. Кроз тај нови систем све нотарске канцеларије у Републици Српској имаће директан увид у те базе података и моћи ће их користити како би завршиле посао за странку - казао је “Гласу Српске” предсједник Нотарске коморе РС Борислав Радић. 

Омогућавањем нотарима да приступе овој бази података, појашњава Радић, грађани који не живе у свом родном граду биће ослобођени одласка у та мјеста да би извадили родни лист. 

- Ми ћемо моћи директно да приступимо тим подацима. Та друга књига, у суштини, обједињује комплетну Републику Српску и нотар, када њој приступи, на увид има податке свих грађана, не само за Бањалуку или неку другу локалну заједницу у Српској - појашњава Радић и додаје да ова одлука Владе, у ствари, представља даљи вид дигитализације и увезивања нотарске службе са институцијама Републике Српске.

Ове олакшице, наглашава Радић, за све грађане и нотаре нису уведене само због доношења новог Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности. 

- Ријеч је о опредјељењу како бисмо помогли грађанима с циљем остваривања њихових свакодневних потреба. Индиректно ова могућност јесте везана и за Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности. Нотари у протеклих 16 година, од када раде у оставинским поступцима или када је ријеч о продаји станова, морају прибављати увјерења из јавних евиденција  - наводи Радић. 

Конкретно за оставинске поступке, објашњава Радић, било је потребно доносити изводе из матичне књиге умрлих, а када је ријеч о продаји станова, странка мора да докаже да ли је у браку. 

- Увезивање је нужна потреба по узору на све друге земље у окружењу, гдје нотари као носиоци јавних овлашћења у свим системима имају увид у јавне евиденције. Поред тога, свако од нас је одговоран за посао који ради и нико те податке, ни у ком смислу, не смије злоупотребљавати - наглашава Радић. 

Након што је Влада РС дала зелено свјетло, слиједи потписивање споразума о електронској размјени података из Централне базе другог примјерка матичних књига између министара управе и локалне самоуправе, те правде са предсједником Нотарске коморе РС. 

- Осим потписивања споразума, остаје нам дио посла који се тиче информационог повезивања јер и ми у комори морамо спровести наше мјере, односно код нотара, како бисмо онемогућили да неко трећи може приступити тим подацима. Очекујем да ће кроз мјесец, два бити све завршено  - закључио је Радић.

ПОРЕЗ НА НЕКРЕТНИНЕ

Грађани који продају куће, станове и друге непокретности у Републици Српској од почетка овог мјесеца не морају више нотарима носити увјерење о плаћеном порезу на некретнине. 

- На велико задовољство, тај систем са Пореском управом функционише добро. Све ово је, у суштини, један пакет и ми на крају очекујемо повезивање са пет база података. То су Пореска управа, МУП, односно пријаве пребивалишта грађана, матичне књиге. Очекујемо повезивање са регистрацијом привредних друштава, односно окружним судовима, гдје се региструју та друштва - рекао је Радић који вјерује да ће на крају успоставити повезивање и са РУГИПП-ом.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана